Dürer dress eller Nynberger dress 1400 tal

Ja det började med en utmärkelse vad passar i färg och stil till denna utmärkelsen?

För att den skall synas måste det vara ett enfärgat tyg och inte alltför hysteriskt i utförandet med volanger och liknande. Så valet föll på en

mörkblå dress enkel men med specialla detaljer

Det som är lite utmärkande är att dressen har paneler av veckat tyg både bak och fram. Ärmarna är halvlånga med snörning, och särken under har långa ärmar som pöser ut i ärmarnas glipor samt, uringningen är djup men hålls ihop av band. Särken under i mitt fall är guldfärgad i halsrigningen

Bra länk och research

En annan bra länk

Tyget är ett ull blandat/lin/bomulls tyg, vävt med reliefverkan, så att vissa små partier står upp ur ytan.

Särken är gjord av gamla linnelakan, med breda guldband fastsydda i 2 rader i halsringningen fram.

Till huvudbonad bärs en wulsterhaube där slöjan har ränder av gul/grå färgat lin inslag.

Ärmen är speciell och liknar lite en svamp i sin form. En dürerdress har ett djupare ärmhål där bak. Sk Grand assiette. Detta betyder att du måste anpassa hela ärmmönstret. Ärmen liksom rullas på.

Grundligare förklaring kommer lite längre ner på denna sidan.

'

Vänster= fram Höger= bak

Både bak och framsidan är utklippta dubbelt tyg, baksidan ligger mot viktkant MB, bak och fram mitt är rakt med lite snett utställda kanter neråt. Bak är ju lite speciell med väldigt stor rundning för ärmhålet.

Eftersom det skall komma en veckad panel både fram och bak är det utklippt strax över midjan på mönstren

Var panel markerades för vecken. De ligger med 1,5 cm mellanrum, jag mätte ut ca 18X20 cm för storleken ( den plats vecken skulle få ta) hela panelen mäter24X124 cm ( 124 cm varierar beronede på ur lång kjol du syr)
Efter att ha markerat ut var vecken skulle vara, tråcklade jag med knapphålstråd eller någon anan lite kraftigare tråd som man sedan kan dra i för att få fram alla veck.

Eftersom vecken skall vara pösiga /kraftiga upphöjningar/ fyllda i sin framtoning, fäste jag en bit istoppfilt/fyllning på baksidan av veckpartiet.

 

Här har jag dragit i alla trådar så att veck bildadts jag har nu ett veckat parti på ca 8 cm.

Fyllnadsvadden har helt försvunnit in mellan vecken på baksidan och håller ut var veck. På baksidan sydde jag fast en platta av linnetyg över det veckade partiet så att det skulle se snyggt ut. En del veck ville inte ligga rakt och snyggt så för att frisera lite fick jag sy lite extra stygn på baksidan för att håla fast vecken där jag ville att de skulle vara.

Eftersom det redan var utklippt i mönstret hål för denna mitt panel var det bara att vika in kanterna och sy fast panelen med veck, för hand.

Ärmarna har ju bara en lös snörning på den nedre delen av ärmen. En ärm som jag i detta fallet inte gjort hellång utan 3/4 lång. Detta betyder att man ser baksidan eller insidan av ärmen, den bör då vara fodrad i lämpligt tyg. I detta fallet ljusblått line.

 

Ärmen liknar ju inte något annat i ärmväg, den är ganska stor i ärmkullen bak, samt har en kil framtill.

Efter mycket svett och huvudbry kom jag på hur det skall enklast gå till.

 

( I denna bilden där dressen sitter med baksidan ut, på min personliga provdocka Lovisa III min oersättliga hjälpare, syns den vita linne platta som jag sytt fast över det veckade partiet)

Gör en prov i ex resttyg/lakan eller........Klipp upp för kilen fram, fäst ärmen och moderera kilen storlek efter ärmhålet. Mät därefter storleken på kilen, klipp ut så skapar du automatiskt en kil som passar ärmen som passar i ärmhålet.
Jag valde att sy fast fodret i ärmen och vända, för att det skall se snyggt ut nertill det parti man ev kan se in i ärmen, sedan sy fast genom alla lager tyg upptill i ärmhålet, efter att ha nålat fast ärmen för att se att den verkligen passar.
Här syns lite bättre kilen fram på ärmen, när det är färdigsytt och monterat.
Halvägs. Dags att bara nåla fast den lilla utmärkelsen för att se om dressen faktiskt passar iop med utmärkelsen. Jag kan för min innre syn se att det fungerar ihop, och slutresultatet blir nog bra.

Under själva kläningen skall det vara en särk som inte syns så mycket i urringningen, den skall vara guldfärgad i den delen nertill som man ser. Eftersom jag inte kunde hitta rätt nyans av guldfärg, fick jag lösa det så att jag sydde fast ett guldband för hand i 2 rader.

Mellan de två nålarna skall det sitta snören som håller ihop klänningens öppning i urringningen.

   

Hålen för snörningen i ärmhålen gjordes för hand, först en syl genom tygerna sedan kantades allt med knapphålstråd. Efter detta träs snören i så att man kan knytaihop. I mellanrummen sticker så särken ut.

Vad det gäller ärmens öppningar är det tre olika hål där särken skall sticka ut. Ärmarna i särken är därför extra långa så att det finns tillräckligt med tyg för för att fluffa ut i mellanrummen.

Jag gjorde snörningen i ena sidan för att jag ska ensam kunna ta av och på klänningen,

( där jag kan nå snörningen själv.)

För att få veta att jag placerar ut hål på rätt ställe. Brukar jag lägga ut det som skall bli snörningen, med kanterna parallellt på rätt ställe, och sedan markera med en helt annan färg.

Var noga med att inte ta för långt avstånd mellan hålen. Det blir glipor i snörningens kant då!

Eftersom nederkanten inte är så lång att jag har råd att lägga upp, utan att förlora längd beslöt jag att kanta fållen, och på så vis behålla så ycket som möjligt av längden.

Jag hade skarvat och använt allt blått tyg, det fanns inte mer kvar.

Så jag fick ta något helt annat ulltyg i svart. För att tillverka kantband klipp alltid ut dem snett, altså inte trådrakt. När du syr ihop dem så ska de ligga i 45graders vinkel för att få en rak lång emsa.

Dagen innan jag skulle använda dressen kom jag på att jag skulle prova alla delar tillsammans för att se hur det fungerade. Och det var väl tur det!

Det visade sig att innerhättan till Wulsterhauben ( som jag sytt om 3 ggr på olika sätt för att den inte skall glida ), fick sys om en 4:de gång i ett icke glidande materal, samt att ärmarnas avslut måste korrigeras och tre snören syddes i mitt fram i urringningen på klänningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tyskland och kröning januari 2012 i Miltenberg. Se så kul man kan ha.........