Jan Steen en skojig konstnär:

Jovisst kan det vara lite så att det här med att kika på konst kan te sig en aning högtravande, men nu har jag hittat en 1600tals konstnär med en massa humor

Självporträtt


Lite kort om Jan Havicksz, Steen. (1626-1679)
Jan Havicksz. Steen föddes i Leiden, han var son till en bryggare.. Han gick i en form av klosterskola, detta var medeltidens form för skolor, de hade utformats av medlemmar från kloster där man fick lära sig lite av varje. Jan fortsatte efter vad jag förstår till universitet, men han tog aldrig examen. Man vet väldigt lite om Steens lärlingstid, men han påstås ha gått som lärling hos ett antal olika målarmästare. En av mästarna hette Jan van Goyen, vilkens dotter han senare gifte sig med 1649.

Självporträtt Jan och frugan

Året dessförinnan alltså 1648 registrerades han som mästare i målarmästarförbundet. Under sin period som målare gjorde han ca 800 tavlor. Alla bilder målades på ett humoristiskt sätt, med ordspråk , ett talesätt eller en moralpredikan som utgångspunkt.
Vill du veta mer kika här

Bilder


Bra förklaringar och bra förstorade bilder

 

 

Den första bilden jag valt berättar om.


Den heter "As the Old sing, so pipe the Young."
Väldigt fritt översatt det skall böjas i tid det som krokigt skall bli!Detta är en bild som visar hans familj själv sitter han som den personen som sträcker fram kritpipan till en pojkeVad bilden egentligen föreställer är ett ordspråk. Huvudtemat tycks vara osunt levern. De vuxna låter barnen glatt vara med på ett hörn och delar med sig av sina dåligare vanor. Det verkar vara ett ganska välbeställt sällskap eftersom det finns krus av lera, och glas i både fönster, flaskor och dryckesglas, en del frånfrån Venedig. Möblerna är utsirade i fint träslag och på bordet finns det en duk. Dukar på 1600 talet är snarar vad vi i dagligt tal skulle kalla matta på bordet, skulle man äta på bordet la man en linneduk ovanpå, den sk mattan.

Den gamla damen i mitten verkar vara läskunnig. Hon citerar eller sjunger från papperslappen det som står där

"As we sing you'll have to chirrup,/ It's a law the whole world knows. /I lead, all follow suit,/ From baby to centenarian." .


Någon form av kontakt med utlandet har man eftersom det sitter en papegoja i hörnet. Den vänstra damens tyg i kjolen är av ett siden artat slag och den korta jackan verkar vara pälskantad. Över huvud taget så är alla i sällskapet välklädda.
En liten kul detalj är grejen under damens fötter. I lådan finns en fyrpanna av keramik, fylld med glödande kol. Helt enkelt ett litet element så att inte tanten skulle frysa om fötterna. Att röka det gjorde man i pipa! Betvivlar starkt att det fanns cigaretter på 1600 talet, pipan är gjord i krita. Underhållningen bestod av levande musik och tilltugget till vinet eller alkoholen bestod av mestadels av bröd, druvor, ost men även ett eller annat ostron, så här var det inga popcorn eller ostbågar.
Tavlan visar att det är på dagen och under en varmare årstid eftersom det finns blad på trädet utanför, hunden verkare verkar att vara av ras och att ha en arbetsuppgift men fungerar för stunden som sällskapshund

Raskt över till bild 2.

 

 


The wedding party
Den här visar fylleparty redan på 1600 talet

Ja här finns det mycket att se och fundera över, det är en mycket upplysande och rolig tavla.
Jan Steen älskade att måla in saker på golvet. På hans tavlor är det ständigt återkommande stekpannor, äggskal, krus, flaskor, och inte att förglömma hundar.
Om vi nu skall kika lite på sällskapet på tavlan så är det uppenbart att det går glatt till. Mannen i förgrunden behöver nog ta sig en i det andra benet!! En person kliver på bordet och en person sitter med grytan på huvudet!
Vad kan man säga om folket? Ja det är nog vanliga hederliga bönder eller liknande att döma av klädedräkterna som är gjorda inaturmaterial. Det är sommar det kan man se genom fönstret och de för nog oväsen för det står folk och kikar in genom fönstret ditlockade av det högljudda sällskapet och av musiken och sången. Vi befinner oss i en ganska tättbebyggt område eftersom man kan se ett kyrktorn eller liknande genom fönstret.

Den tredje och sista bilden som jag skall berätta lite om heter

 

 

TWO KINDS OF GAMES målad av Jan SteenEn grupp män har skoj inne på en taverna. En dricker öl några spelar spel (backgammon liknande brädspel) kanske om pengar. Till vänster i bild kan man se ett annat slag av spel, nämligen jakt! En äldre man försöker att dra ner en kvinna i knäet, som ser ut att lite halvhjärtat göra motstånd. Hennes röda strumpor visar att hon kanske var en s.k. prostituerad. Prostituerade brukade ha något i klädedräkten eller en färg som visade just att de var prostituerade. Medeltidens tavernor fungerade ofta som en typ av förklädda bordeller. På golvet ser vi bla ett fyrfat Det fungerar såhär ett keramikfat fylldes med glödande kol från den öppna spisen, sedan kunde den användas för att sprida värme.
I bilden finns även hel del symboler: glödande kol representerar glödande kärlek, mussel och äggskalen på golvet kan sägas representera, lättja, lite " låt gå mentalitet", lusta, lojhet eller dylikt
.


 

 

 

.