Höftkudde eller bumroll.

Ja en sådanhär tingest var tydligen ett måste runt 1500 talet,där kvinnokroppen kom till korta eftersom modet var att ha uttalade höfter. En höftkdde är en väldigt enkel sak att konstruera.

Börja med att mäta runt midjan. Lägg ut måttbandet i en cirkel efter midje måttet, på ett papper. Rita efter cirkeln ca 2 cm utanför måttet, detta bildar då den inre delen av höftkudden, som beroende på att du lagt till 2 cm runt midjemåttet, kommer att bäras en aning nedanför din midja. Ett litet tips är att göra avsluten "snibbarna" på höftkudden en bit ifrån varann. På detta sätt kan du justera höftkudden vidd, med banden.

På sidorna lägger du till ca 7-15 cm och mitt bak ca 20-30 cm, beroende på hur bred höftkudde du vill ha. Men du ser på bilden den ungefärliga formen, av en bredare höftkudde.

Tygvalet bör vara av ett mer bomulls eller linneliknande material. Det skall ju bli ett underplagg som bör vara av något tunnt, mjukt, någorlunda naturligt material, för att det skall bli behagligt. Mönstret läggs på ett dubbelvikt tyg. Gör du som på bilden mot dubbelvikt kant behöver du göra detta 2 ggr, eftersom du skall ha en över och en undersida. Ritar du ut hela höftkudden på en gång, behöver du bara lägga det på dubbelt tyg en gång.
Mitt fram skall det finnas ett litet band för att knyta ihop höftkudden. Detta band lägger man mellan de två tyglagren som ligger räta mot räta när man skall sy ihop dem. Bandet skall sticka ut lite, vid slutändarna av höftkudden, samt löpa mitt i, mellan tygflagren, så att man inte syr fast banden, mer än i snibben.
Här syns sömmen runt höftkudden, som syr ihop de två tyglagren. Lämna en liten öppning så stor som din hand i ena sidan av höftkudden.
I hålet längs med ena sida vänder du runt hela höftkudden. Nu kommer banden fram fatsydda och klara.
Genom hålet i den ena sidan stoppar du in fyllningen. I mitt fall tog jag en kudde som jag " slaktade" plockade ut fyllningen och stoppade höftkudden ganska hårt, så att den behåller formen även när det kommer lite tryck av tungt tyg ovanpå.