Bundleine ca 1500 tal

En Bundleine kan ha många olika benämningar exempelvis Horseshoehat-heufenhaube-hästskoformad hatt osv.

Denna typen av huvudbonad var modern under 1500 talet. Den består av kort beskrivet en uppstoppad korv/stomme på huvudet, med ett skynke/huvuduk över.

 

Min mått och mönster

Själva rullen eller stommen är ca 61 X 10,5 cm stor inklusive sömsmån. Den är tillverkad av en bit lakansväv.Långsida ligger mot vikt kant
Innan jag sydde ihop stommen la jag knytbanden inuti, och lät ändarna av knytbanden sticka ut en bra bit för de skall vikas och sys över.

Det hopvikta tyget skall sys runtom, men lmna en liten bit öppen mitt på då att man kan vända och stoppa i fyllning.

Ändarna av knytbanden viks så att man syr fast den 2 gånger, detta för att det skall hålla lite bättre när man knyter och ökar beklastningen på fästpunkterna.

 

Eftersom denna bundleine skall tillhöra en speciell klänning med just det gröna så beslöt jag att lägga till en liten bård av grönt.

Jag veckade en bit av det gröna tyget, ca 12 cm brett som sedan syddes fast.

 

Längs med framkanten sydde jag på maskin. Vek in och sydde för hand fast längs med överkanten.
För att få det lite mer upphöjt och ge ett mer arbetat/mönstrat intryck vek jag bak alla veck och näste fast dem med ett par stygn.
Resultatet blir en lite mer upphöjd kant
Själva slöjan har måtten ca 76 X 73 cm exkl sömsmån.

 

Min Bundleiene är klar

Sätt först på stommen ganska långt bak, den skall knytas fast. ( I min bundleine har jag även fäst fast kammar för att hålla den på plats, för jag har kort hår och kan inte göra en frisyr som håller stommen på plats.)Över detta tar man slöjan som fästs bak i nacken med en nål. Slöjan kan bäras rakt ner löst, eller fästas fast i ena sidan med en nål så att den döljer halsen.