yllefilt

broderad med ullgarn

En bit filtat ylletyg! Vad gör man med det när man är less på att sy kläder? Tja man kan ju alltid brodera sig en filt!

Det blir en ganska liten filt eftersom jag inte vill göra en söm mitt på. Ca 150X150 cm, i var hörna skall det finnas ett broderi, men filten skall vara ganska enkelt broderad för övrigt. Den skall inte bli så överarbetad att man inte vill använda den utan den skall användaws och kunna tvättas när så behövs.

OBS OBS!! TVÄTTA dina tyger innan du syr. Detta gäller ALLA TYGER. Allt tyg innehåller apparatur och allahenda kemiska produkter när de är nyköpta, dessutom om de skulle krympa så gör de det nu. ( En gång sydde jag av otvättat tyg, och det misstaget gör man bara en gång.)

 

Det första jag insåg var att överföra mönster via streck och markeringar inte var att tala om, tyget är för tjockt och luddigt.

Så överföringen fick göras genom att klippa ut mönstret på ett tunnt pappar, och sedan tråckla med fina små stygn runt konturerna med vanlig sytråd.

När papparet lyfts bort, på vissa ställen måste man riva lite, så såg mönsteröverföringen ut såhär.

Broderiet är lite fantasi och lite efter förebild. Bokstäverna är fyllda och kantade med själkstygn runt om, dessutom var medeltiden en tid när de var svaga för snirklar hit och dit, så det är bara att låta fantasin flöda. Jag använde yllegarn och tapisserinål alltså en trubbig nål, efter ett tag hade jag en inbyggd fingerborg på långfingertoppen av tjockare hud. Det är ju lite motstånd hela tiden. En riktig fingerborg är att rekomendera

Vad det står? Ja i slutänden är det nästan oläsligt men det står

L af T=Lovisa af Tallkotten, mina initialer.

För att hålla en rak kant runom 6 cm in från tygets kant tråcklade jag efter en kritmarkering, i röd ylletråd.
Listig som en räv. I ena hörnan kom jag på att brodera in när jag startade med denna filt för jag tänkte mig att hålla på hela vintern, men det blev nu inte så. I allafall tänkte jag att det var ju en kul grej att se i broderiet när jag började och avslutade arbetet.
Jag provade mig fram och lät mina bekanta säga sitt och kom fram till att en enkel kant runtom kanske skulle bli det snyggaste. Så jag fick sprätta bort en del som bara blev lite för mycket, för att hålla det enkelt men smakfullt.
När jag broderat hela filten klart så sydde jag in var hörna, för att filten skall vikas in på avigan och där kläs med ett grått lintyg som inte skall synas på framsidan längs med ytterkanterna.
Ett 150X150 cm stort lintyg lades ut på framsidan, så at det täckte hela filten, samt nålades fast lite här och där för att ligga kvar på rätt ställe. Kom ihåg att arbetet skall vändas senare, så man syr från framsidan.

Innan jag sydde ihop filten broderade jag det näst sista

klar??/10 2004

Själva datumet är ganske lätt att brodera när allt är klart. Detta för att broderiet skall sys mellan filten och lintyget, så jag ville ha så lite broderi att göra som möjligt mellan tyglagren

En bild på nålningen lite här och var för att hela baksidan skall ligga på plats medan jag arbetar med filten.
Kanten på filten pressades in med strykjärn runt om, det är betydligt enklare att fästa baksidan längs en didtinkt struken rak kant, jämfört med att gissa eller måtta med måttband hela tiden. Sedan syddes hela baksidan fast runt om. Jag lämnade hörnerna osydda samt en längre bit på ena långsidan, för att kunna vända hela filten ut och in. Eftersom tyget sytts fast räta mot räta. Hörnen syddes för hand. Det är viktigt att tygerna ligger plant utan veck för att det skall blik ett snyggt avslut utan knölar och extra tyg.
Filten är vänd och som ett trolleri är alla fnasiga sömsmåner som bortblåsta, istället kan man åter se broderierna och en filt som har snygga kanter. Nu återstod bara att brodera dit datumet.
Eftersom jag inte vill att baksidans lintyg skall "kasa" iväg och kika fram längs någon sida tråcklade jag fast detta från mitten i en stjärn formation med blått ullgarn. Lägg ut filten på golvet, se till att baksidans tyg inte ligger i veck, fäst fast tyget med nålar efter en stjärnformation från mitten och utaåt och sy.
Så här ser baksidan ut.