Grå linne Nurberger inspirerad klänning ca tidigt 1400 tal (fast med moybog inspirerade ärmar)

Den här klänningen gjordes efter hur mycket tyg jag hade. Jag gillar moybog ärmarna. Tänkte att mönstret från Nyrnberger dressen skulle passa att använda, för då gör jag hela ryggen utan kilar.

Så hela klänningen är inspirerad och ett hopplock efter hur jag tyckte att det skulle vara, historiskt korrekt?

Ja hur ska man tänka här då?? Mönstren och stilen är sent 1300 tal och tidigt 1400 tal, så hur historiskt korrekt är det eftersom jag inte kopierat en dress, utan tänkt själv?!

 

 

Jag kikade en hel del i mina böcker och på gamla mönster. Någonstans hade jag bestämt mig för att

1. Göra en klänning utifrån ett grått linnetyg och hur mycket tyg det fanns av linnet, så det fick bli en kortärmad klänning.

2. Använda moybog ärmen, i kombination med nyrnberger mönstret.

3. Göra en klänning för varmt sommar väder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag använde den övre delen av ett moybog ärmmönster och konstruerade en kortare version av det.

 

Jag utgick ifrån Nyrnberger dressens mönster, där det var intag på mönstret klippte jag rakt så att det blev en hel mitt bak samt en hel mitt fram. Tyget klipps så långt man vill ha det, själva mönstret kan ju vara hur kort som helst egentligen.

Eftersom delarna i klänningen är raka så mätte jag från höften och ner till foten hur långt det är och klippte ut kilar en kil i var sida en kil fram och en kil bak.

 

 

 

 

 

 

Såhär mycket blev det kvar efter att jag klippt ut alla delar samt 4 st stora kilar. Det skall ju vara 2 i sidorna samt en fram och en bak.

 

 

 

 

 

Detta är första provningen på min oumbärliga Lovisa II

Min provdocka som är gjord efter mig och mina mått

 

 

En moybog ärm rullas liksom över armen/axeln , men kilen justerar man ärmens vidd på ärmkullen. Kilen sitter fram.

 

 

För att infodringen i halsen skall sitta fast på baksidan så broderade jag ett enkelt "hittepå" mönster runt om i halsen.

 

 

En brun nyans av tråden valdes den skall även användas på knapparna. Som du ser är broderi mönstret mycket enkelt, men fyller sin funktion.

 

 

Knapparna gjordes efter en rund liten form i papp. Tråckla runtom med en stark tråd eller använd dubbla trådar dra ihop och vik in kantern. Sy ihop när du fått en liten tygkula, som då bildar en tygknapp.

 

 

De lilla runda tygknappen broderades med strålar ut från mitten av brodertråd i samma bruna nyans som brodyren runt halsen.

I klänningen använde jag 14 st små tygknappar.

 

 

Här syns både kilen samt de broderade små knapparna, mitt fram.
På bilden ser det faktiskt ut som en dock klänning, men icke. Den är min och jag är ca 174 cm lång