Grodpåse nålhus början av 1600 talet.

 

( prisbelönad vid inbördeskriget oktober 2008.)

På nätet hittade jag denna sida om frogneedel case
Här är originalet

Jag har aldrig sett något liknande. Så litet och näpet, bara ca 5,5 cm stort. En utmaning att försöka sig på. Jag funderade och tittade igen och funderade, funderade och tillslut kontaktade jag en förståsig påare, för jag kunde helt enkelt inte förstå hur det hela var gjort. Efter mycket funderande hit och dit så blev det såhär efter mitt kunnande, jag är ingen brodermänniska så det fick bli sytt i tyg med inslag av brodyr.

 

 

De olika delarna

 

 

Kroppen

Först blev jag hänförd av bilderna och texten, sedan skrev jag ut allt jag kunde hitta om grod pursen. Jag studerade bilderna noga, läste texterna om och om igen, mätte och funderade, efter några dagar insåg jag att jag behövde hjälp med att tolka bilderna för jag förstod inte hur man broderar sig en groda. Sedan funderade jag på på hur de olika delarna skulle se ut och hur stora de skulle vara för att passa ihop.

Mina mått:

Bakben ca 5,5 cm långa.

Framben ca 2,5-3 cm långa

Kropp:5,08 cm lång och 4,45 cm bred

 

 

 

 

 

Jag beslöt mig för att sy en provgroda för att se om mina olika mallar skulle passa ihop.

Det som skall bli själva påsen, kom jag fram till att den skall vara solfjäderformad, alltså inte helt rund, för då blir det för stor vidd uppill där man skall försluta påsen.

För att få de två plattor som skall bli över och undersida på grodan , klippte jag ut lite styvare papper efter kroppens mall och stoppade inuti kroppsdelen, jag sydde in mallen för hand.
Bilden längst till vänster är den färdiga prototypen. Bilden till höger är det som skall broderas för att bli översidan på grodan. Tyget jag valt är rester av ett grönt sidentyg där jag valt att använda baksidan på tyget som grund till min grönmurrigt färgade groda. Baksidan av tyget är det i mitt tycke som bäst passar mitt val av färg.
En härva med gamla trådrester. Det är ju inte mycket tråd det går åt så någon liten rest bör det ju finnas i denna härva.
Själkstygn utgör då det sydda runtom. Det är ett av de få stygn jag bemästrar och vet vad det heter. För att det hela skall få ett lite "vårtigare" utseende, i olika gröna nyanser gjorde jag en massa små runda ploppar eller knutor över hela ytan. Vira tråden tre varv runt nålen stick sedan ner i tyget, det bildas en knut på tråden automatiskt. Har ingen aning om vad detta stygn kan tänkas heta, menså gör man när man knyter flugor på fisklinan om jag inte missminner mig. Så kanske det heter flugknut eller något sådant:)

 

 

 

 

 

 

Benen

Dett är då översidan. Det skall komma två svarta pärlor som ögon, på den del som då skall vara huvudet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bak och frambenen skall vara böjda, så inuti benen måste det finnas någon form av ståltråds stomme. En rulle ståltråd från hobbyaffären, fick inhandlas. Ståltråden måste vara väldigt tunn och skall lätt kunna böjas, det böjda måste sedan behålla den krökta formen så att inte benen hoppar ur sina böjda ställningar.

 

 

 

 

 

Jag började med att klippa av väldigt långa bitar av ståltråd, började att vecka till fingrar mitt på ståltråden, sedan lade jag ståltråden dubbel, och virde ihop, det som skulle bli bendel..

 

 

 

 

 

Bendelen var en virad lång smal sak som jag klädde genom att vira ett band runt om,. Ovanpå bandet sydde jag fast samma gröna tyg som överdelen på grodan.

 

 

 

Såhär långt har jag nu ett ben med ett ståltrådskellet till fingrar, i min hand.

 

 

 

 

 

Fingrarna gjorde jag såhär. istället för knapphålstygn som det heter när man broderar, slog jag fullt av halvslag väldigt tätt runt var finger, med brodergarn.

Enligt mitt sätt att se på det blir det samma typ av stygn ( förlåt alla syslöjdslärarinnor).

Var finger avsluades dock med vanliga hederliga stygn. Jag trädde upp den tråd som jag gjort halvslagen med, på en nål och avslutade genom att sy knapphålsöm genom var ögla av fingeravsluten. Var fot är fastsydd i själva benet, med små stygn, så att de tillsammans bildar en enhet som hänger ihop.

 

 

Ett bakben och en kropp klar, bara tre ben och en undersida av kroppen kvar att sy. Förutom själva "påsen" och det långa snöret som skall försluta "påsen" och knytas fast i midjeremmen.

 

Ihopsättning av alla delar

Två ben klara, jag bara måste testa lite och se hur det kan tänkas bli.

Fyra ben klara, allt sätts ihop för att se att alla delar verkligen stämmer. Och det ser bra ut, so far. Inga större korrigeringar. Skulle man behöva korrigera gör man det genom att fästa benen olika långt in på undersidan av överkroppsdelen.De långa ståtrådsdelarna skall klippas bort, sedan bör det vara dags för att montera ihop de olika delarna.

På höger bild har jag klippt bort alla onödiga ståltrådslängder, och näst fast benen direkt på undersidan av överdelen för kroppen.

 

 

Eftersom prototypen blev så bra och jag är stundtals ganska lat, så klädde jag över test kroppsdelen med grodgrönt siden sedan använde jag den delen till undersida på grodan.

Över och undersida av grodan sys fast på påsen med knapphålstygn runt om. Dock lämnas själva huvuddelen/mun delen lös, den delen av kroppen sys inte fast mot påsen.

Efter detta är det så dags att göra öljetthål i påsen, för den långa snodden, som skall stänga påsen och sitta fast i midjeremmen.

 

 

 

 

 

 

 

 

En groda måste ha en liten tunga! Tungan är till för att fästa fast nålarna i, så att man har koll på var de är, och inte ramlar ur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den färdiga grodan, med den långa snodden som försluter påsen samt hänger, och sätts fast vid remmen i midjan.

Grodan är 5,08 cm lång, så det handlade om tålamod och pilleri, men sommaren har varit relativt regnig. Så vad gör man regniga dagar, om inte en groda!

 

 

 

Färdigt groda nålhus/påse