French hood

tja vad översätter man det till? fransk mössa, huva, huvudbonad, eller?

Eftersom jag tycker att en hel del av det jag sett på nätet inte direkt innehåller hela sanningen om hur man gör, på en och samma sajt,så tänkte jag försöka mig på att visa i bild och text hur man kan göra, detta betyder inte att jag säger att så här ska man göra.

Jag tar det hela på svenska, det underlättar tror jag!

Material:

Skärmarna kan göras i styvare canvas, plastad väv,tapisseri väv eller liknande. Dessa kantas med ståltråd, jag använde den typ av ståltråd man använder till att binda upp rosor med. Alltså en ståltråd som är plastad och som inte "sprätter iväg" Den stannar kvar på plats efter att ha blivit formad.

Slöjan:Ett mörk svart tyg i taft, siden, tyll eller liknande. Bredden mäts från mitten av den övre skärmen, mellan den övre och den undre bågen, ut till slutet av skärmen. Längden är ca 50 cm ( i mitt fall 42X50 cm)

Skärmklädsel: Den månformade skärmen är klädd i ett tjockare siden brokad tyg, med siden foderbaksida, Den vita skärmen är klädd med vitt sidentyg på utsidan, och ett linnetyg artat foder för att den inte skall glida på håret, när man använder den.

 

 

Den övre halvmåneformade skärmen mitt mönster med vikt kant:

Yttre kant ca 24 cm

Innre kant ca 18 cm.

Bredd: 6 cm

Denna biten tas ut i canvas eller annat styvt material. Den skall inte ha sömsmåm utan tas ut direkt efter mönsterdelen

 

 

 

Skärmen som ligger på huvudet.

Detta är halva mönstret som är

5 cm bred vid vikningen.

Den totala längden från vikt kant och rakt

över ca 25 cm.

Den tjocka snibben ca 11 cm som på bilden fr vänster till höger rakt över.

Denna biten tas ut i canvas eller annat styvt material. Den skall inte ha sömsmåm utan tas ut direkt efter mönsterdelen

 

 

 

 

Så här såg mina delar ut från början.

Den övre skärmens stomme samt överdaraget av tjockare siden/brokad tyg med baksidan av siden foder.

De delar av tyg som du skall använda och klä din stomme med skall klippas ut med sömsmån.

 

 

 

Den undre skärmdelen

 

 

 

 

 

 

 

Plastöverdragen metalltråd som inte fjädrar för mycket utan låter sig formas ganska enkelt. Denna skall sys fast runtom stommarna, för att dessa skall kunna böjas till önskad form och för att det skall bildas extra stadga i skärmarna.

Börja en bit in på den undre månformade kanten, sy fast metalltråden med kast stygn ganska tätt runt om.

Ev kan du behöva forma snibbarna i ståltråden med tång, eftersom det är ganska rejäla kurvor.När du kommer till slutet låt de bägge ändarna av metalltråd ligga omlott så att du får ett fint avslut och inte ett dubbelt lager av metalltråd. Börja och sluta inte mitt upp på skärmen eftersom det ev kan synas när den är färdigsydd.

Så här såg den färdiga stommen ut med ståltråd runt, fastsydd med kast stygn. Var inte ledsen om det liksom ser fullständigt oformligt ut. den rätta formen fixar man till sedan. Just nu ser det vingligt ut!
Ja sedan är det bara att trä över de två ihopsydda delarna klädsel. Dessa delar är ihopsydda endast längs med den övre kanten, eftersom det är svårt att veta på förhand hur mycket tyg som drasihop för att få det hela slätt och fastsytt.
Den övre skärmen eller Coronetten är klar. Efter att jag trätt på tyget så drog jag allt på plats och färste med knappnålar. Sedan sydde jag för hand längs med den undre kanten och kortsidorna
Längs med coronetten sydde jag fast ett vackert snöre för hand. Precis som med ståltråden började och slutade jag i underkanten, och la snodden omlott. För att vara säker på att den franska hooden skall sitta kvar på huvudet så sprättade jag upp lite i var kort ände och sydde fast knytband.

Detta är de två delarna var för sig innan de är ihopsatta. I och nmed att ståltråden sytts fast kan man forma skärmarna nästan hur som helst och de behåller den form man skapar.

 

De två olika delarna ihopsatta.

 

 

 

 

 

 

Den övre delen är fäst för hand med små fina stygn lägs med kanterna, men slutändarna på den övre delen sitter en liten bit in på den undre vita delen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slöjan kantsys runt om och den ena utmätta kanten sys fast på den övre skärmen ca 2½-3 cm nedanför den övre bågen. Sy fastSe till att slöjans mitt är vid skärmens mitt.Sy fast slöjan mot skärmen.nästan ända ut. Lämna de sista 2-3 cm av slöjan lösa.

Vänd sedan allt ut och in. Sy ihop långsidorna ca 6-8 cm nedanför fastsättnings sömmen på den önvre skärmen, så att en tub bildas. Denna tuben kommer att hänga ner över ryggen. Det lilla hålet som bildas där tuben inte är ihopsatt uppe vid skärmnen, är det hål som är till för att stoppa in ev hår, hårknut eller liknande. Har man som jag kort hår hjälper det lilla hålet ändå till att hålla hooden på plats genom att ge lite stadga åt hela skapelsen. Men jag sydde i ett knyband för att vara på den säkra sidan. Det är helt period att ha knyband, som man ibland kan se på målningar från 1500 talet

Jag lekte!!!!

För att kunna skapa mig en ungefärlig bild av hur det hela skulle se ut när jag satt fast smycken.. Vad jag skall ta och hur det skulle sitta, så bara la jag på olika saker för att se hur det skulle kunna te sig.

Inte helt pjåkigt !! Ståltråden runt om i stommarna gör att man väldigt enkelt kan forma hooden exakt efter huvudet. Och det fantastiska är att den sitter kvar på huvudet utan knytband!!!!

Nu återstår bara det allra roligaste att dekorera med guld pärlor och ädla stenar av plast!!

 

Saker som kan underlätta att hålla allt kvar på huvudet:

Att inte sy fast en väldigt tung slöja.

Sy fast en sicksack formad kam ( hårband) i plast under den skärmnen som skall vila mot huvudet.

Fodra den undre skärmen med ett tyg som inte är glatt utan ligger på plats på håret.

Använda hårnålar eller hattnåklar