Illumination

 

Hur gör man? Vad behöver man? Ja kanske frågorna är många. Fast egentligen är det ganska enkelt och en hel del, genvägar finns för att få ett vackert slutresultat.

Man kan fejka mer eller mindre, men det är en samvetsfråga

 

Färgen:

Jag har funnit att vanlig "sk" vattenfärg fungerar alldeles utmärkt. Det skall vara vit färg med. Det är det viktigaste. Ibland kan det kallas gouache ( Wikipedias definition av vad gouache är) eller tempera, vars bindemedel är ägg. När det heter äggoljetempera även olja. I stort sett finns inga större skillnader i dessa färger, i dagens utbud av färger som är modernt tillverkade.

Den äkta medeltida varianten av färg är äggtempera. Det är ägg. Den medeltida varianten av gouache varianten är pigment+ gummiarabicum+ vitt pigment. Pigment= pulvriserad färg

Penna och pensel:

Annat man behöver är en blyertspenna, med ett fint stift som inte är alltför mjuk, radergummi gärna sk knådgummi som egentligen är för att sudda när man använt mjukt grafitstift.

Penslarna skall vara tunna och av god kvalité så att man inte tappar hår mitt i det nymålade.Bra akvarellpenslar med ex nylonhår i olika storlekar, ev en svamp( För att färga stora ytor)

Papperet:

Tjockare papper gärna akvarellblock. Det går alldeles utmärkt med vanligt tjockare ritpapper.

Kladdpappar är oumbärligt. Utan kladdpapper är det ingen idé att ens börja!!!

Kladdpappar är oumbärligt

Eftersom jag är fullkomlgt urusel på att kalligrafera så målar jag runtom men lämnar mitten tom, så får någon annan texta.

Börja med att löst skissa upp en ram skissa i lite olika snirklar, motiv, blad, blommor, rankor eller vad du nu vill ha.

 

Här är ett litet tips för att göra snirklar som ser ut att ligga under eller bakom varann.

Måla nästan ända fram till den korsande linjen

Stjäl lite inspiration från ex blombladens utseende eller blommans utseende. Hur snirklar sig stjälkarna osv. Ett litet bär här och ett litet bär där.

Eller kolla andra illuminationer

Sätt ihop det du tycker passar till en egen komposition!

 

Ett fantasidjur där jag sparat mitten till någon som kan kalligrafera. Men i detta fallet måste texten börja på H Närbild på fantasidjurets svans. Det blev lite tomt runt honom, så jag bara duttade i massor av små blå prickar.
Jag provade att skriva ut texten från datorn på vanligt pappar som är svagt färgat. Är papparet för tunnt typ vanligt kopierings pappar så drar det sig när man färglägger. Telefon klotter på grått kopieringspapper
Här ett exempel på en ram där mitten lämnats tom så att man kan fylla i lämplig text. Skulle nu textaren skriva lite fel, gör det inte något eftersom man kan måla över det eller korrigera på annat sätt efteråt.

Arne Rosen Qvick som illuminerad text

- ty just nu idag så kööpte jag en liten ros.....

Jag skrev ut på datorn och illuminerade eferåt

Efter att du är klar med illuminationen och den har garanterat torkat sudda bort alla överflödiga blyerts streck. Fyll i ev svarta linjer med en mycket tunn penna. Fyll i tunna ränder med en guldpenna, till större ytor kan du använda bladguld

Fejkar tips:

Använd datorn och skriv ut texten.

Börja ordet på raden ovanför så att samma ord fortsätter på raden under för att skapa raka sidor. Väldigt medeltida, det där med raka sidor,

Skriv fel med flit eller lämna ett tomrum som man målar i.

Kalkera andra illuminationer

Ps berätta inte varifrån du fick dessa fejkartips DS