Tygknappar

 

Någon gång runt 1200 talet uppfann man knappar, innan dess snörade man allt. En cotehardie är ofta personligt anpassadför att få den att passa som handsken så knäpper man sig in i det tajta fodralet.

Knappar kunde göras av tygrester, i metall,i översydda trästommar för knappar, av pärlor.

På webben finns det en massa olika sidor om just knappar på medeltiden.

Knappar

Knappar igen

 

Jag började med att göra en cirkel i pappa, myket slarvit bara så at jag fick ut ungefärlig storlek. Sedan ritade jag ut ungefär hur stor cirkeln skall vara som jag tråcklar..
Jag kom fram till ganska snabbt att man bör sy med dubbel tråd, eftersom man skall dra en hel del i tråden, så att en liten rynkad fördjupning bildas
I den lilla fördjupningen som bildas när man drar i tråden knölar/trycker/petar man in allt tyg som finns utanför den innre cirkeln. Sedan drar man ihop ordentligt, och syr kors och tvärs över, så att allt extra tyg stannar kvar inuti och den lilla knappen bildas som en liten boll.
Till min Moybog klänning åtgår det ca 52 handgjorda knappar i vitt linnetyg. Ju tjockare tyg man använder dessto mindre kant av tyg kan man fylla en knapp med. Så samma storlek av knapp gjord i ylletyg behöver mindre tygåtgång. På knappen kan man brodera olika typer av dekor om man vill.