Tavlorna berättar

Att titta på konst kan vara hur kul och intressant som helst, men även hur tråkigt som helst. Om man som jag koncentrerar mig på en hel del annat ibland, inte bara årtal och namn, kan det bli riktigt roligt. Min konsthistoriska lilla utfärd handlar mest om 1400-1600 tal.

Så varsågod här kommer konst på lite annorlunda sätt.

 


Yrke/hantverk

Runt 14-1500 talet fanns det en hel del yrken som kunde se ut så här. En del verkade ju lite suspekta. Ficktjuv, det verkar vara ett uråldrigt yrke. På dessa två bilder kan vi fastställa att det rör sig om relativt rika personer beroende på klädedräkten.

1600 ficktjuv

 

Skräddare 1570

 
  

  

Sex

Okej idealet var kyskhet. Men men men nog fanns det lite sex. Tro inte att man alltid gick i kloster för att man var kysk och renlärig. I mitten ser vi en sk. pin- uppa, åsså en liten trekant kanske.

1591 Frans Hals munk och nunna

 

 

1570

  

MAT

Av den mat som avbildadts på tavlor från 14-1500 talet rör det sig ofta om färskvaror av olika slag, men man kan skapa sig en bild av vad man brukade äta, några halvfabrikat fanns det inte.Maten lagades av genuina ingredienser, som tillreddes till olika maträtter.

1622 mat

Slutet av 1500 talet

Början av 1600


FÖTTER

Ja det här med fötter är ju ett kapitel för sig!

På de flesta tavlor är man utan skor. Fötterna är nästan alltid rena, även om tavlan föreställer en person som står i dy upp till midjan? Undrar hur det går till. Vidare något annat som är lite besynnerligt, de flesta har välvårdade fötter med fint klippta naglar och ingen smuts. Faktum är att jag har bara sett smutsiga icke välvårdade fötter på en tavla. Fötterna är stora och tårna är kraftiga och långa med välvårdade naglar.

Ibland finns det olika typer av sandaler eller helt enkelt tyg som trätts över en tå så att det endast finns tyg på ovansidan av foten, typ damask.

1508 durer

1511

1518

 

 

 
  

1570

 
 

1520

 
 
    
    

 

Köket

Arbetet i köket verkade ju inte vara av det lättare slaget. Man behövde nog besitta slaktarkunskaper för att kunna tillreda de hela djuren eller de stora köttstyckena. Att kunna göra upp en eld, plocka en höna eller fågel var nog bra att kunna det med. Ett bra minne kom nog väl till pass eftersom de flesta inte kunde läsa eller skriva så att läsa recept var ju uteslutet, då gällde det att komma ihåg. Ja det fanns nog inga böcker heller, för den delen. Vidare verkar det vara ett förmögnare hushåll de här bilderna är målade från. Kökspigorna har inga förkläde, men tjusiga pipkragar! och tjusiga klädedräkter.

 

1628/1559

 
 
  

 

Förströelse

Jaa någon tv det hade man ju inte, utan man roade sig så gott man kunde, med lekar spel och musik. Av kläderna att döma var det nog lite förmögnare personer eller välbärgade borgare på dessa bilder. Ja den första bilden är rolig. Kolla in mannen längst till vänster.

Hen ser ut att tänka ( men helvete ska jag behöva lyssna på kärringarnas gnissel. Fiol och tamburin vilken lycka!)

 

1514

1620

1622

 

Pengar

Penning månglare, bankirer och skattmasar fanns det en hel del på 1500 talet. Den enes bröd den andres död.

 

1539

1542

 
    
    

Marknaden

Affärer var det lite tunnt med oftast sålde man sina varor på marknaden. En rolig grej var att de som bodde utanför stadsmurarna inte behövde betala tull för det de kunde bära. Därför såg man ofta människor som stapplade in genom stadsportarna tyngda under väldiga bördor. En annan liten detalj som vi i nutiden har helt glömt är symbolerna i bilderna. De flesta människor kunde ju inte läsa så man använde bilderna som typ serietidningar, ofta målade man in symboler som dåtidens människor kunde tyda, men vi i nutiden känner inte ens till alla symboler. Kika på damen som säljer grönsaker, att hon tittar lite snett ner mot ett kålhuvud var lite utmanade, och att hon sedan har utsträckta armar var lite åt att bjuda ut sig hållet.

 

1551

1567

1560 tal

 

 

 

 

1551

 

 

 

 

 

 


Läkekonst

Läkekonsten var mer att betrakta som en form av underhållning. Någon bedövning eller renlighet när det gällde instrument eller ren miljö fanns inte, det gick som här lika bra att operera på gatan till allmän beskådan.

 

1529 kirurg