Korsett

En variant på renässans korsett. En dag i en affär fick jag syn på en löpare, ja en sådan där smal duk som man har mitt på bordet. Den var väldigt grovt vävd, och min fantasi sattes igång. Gratis korsettstöd på rulle!!!

Mitt nästa projekt blev alltså en fuskvariant av en renässans korsett.

Som du kan se av bilderna ovan är det tal om en mycket grov väv. Där l inslag av varpen består av bomullstrådar. Jag har läst om en del korsetter som haft stöden/fjädrarna av hampasnöre, så detta bör troligen bli något liknande.

På internet den Elisabethan costume page sidan om kläder finns även alldeles utmärkta sidor som handlar om hur man gör ett mönster för en korsett och hur man syr. Så jag hittade en sådan sida och började att tillverka ett korsett mönster.http://www.elizabethancostume.net/#patterns

Jag valde tre tyger. Ett tjusigt för utsidan, min "löpare" i mitten och ett i linne material för baksidan.

Det skall ju kännas behagligt, om man bär korsetten direkt mot skinnet.

 

Mitt fram på mönstret lade jag mot vikt kant. Jag kommer att göra öppningen därbak eftersom jag vill att framsidan skall behållas så slät som möjligt, en snörning syns minst bak. Och som en säkerhetsåtgärd ifall det i slutänden skulle visa sig att det inte har perfekt passform, då syns det mindre bak än fram.

Om man nu gud förbjude skulle äta sig riktigt fet så syns glipan i snörningen mindre bak.

 

De tre olika tygen lades ihop, och jag som absolut gör vad som helst för att slippa tråckla insåg att jag kanske fick gör det i alla fall. Så håller alla tygerna sig på plats under färdens gång, för det blir mycket vändande innan det är klart.

 

På det tyget som ligger innerst alltså fodret hade jag gjort alla markeringar. Flikarna var utmarkerade, och längs med markeringen sydde jag på maskin upp, och sedan ner med ett litet mellanrum. Sedan klipper man upp mellan sömmarna.

Detta bara för att vara säker på att alla tyglagren liksom följer med när man skall kanta runtom med ett band.

De små flikarna rundades lite i hörnen, för att det skulle se snyggare ut.

Kantbandet sys fast med maskin från rätan först.

Sedan viks bandet till baksidan och sys fast för hand. I mitt fall sydde jag en regning söndag och fick ta vad jag hade hemma, så det fick bli ett lila sidenband.

Eftersom denna korsetten mer är ett test på om det skall fungera. Inte något som gör gällande att vara " period" Så fick det bli öljetter i metall.

Första provningen blev en besvikelse. Alltså jag är smalare eller har måttat fel för jag fick korsetten till att bli för stor, trots att jag minskat mitt ursprungsmönster.

Jag klippte bort hela den ena sidan bak. Men ack till min fasa ser jag att jag inte har mer lila kantband. Ähh gulaprikost band fungerar det med så, så fick det bli.

(Den här bilden är egentligen, bara för att visa att även om man syr och visar sitt arbete på webben så tro för all del inte att man inte gör fel. För det gör man lite då och då, men det brukar liksom inte framgå av texten. Och kolla kantbandens färger!!! Jag kan ta jobb på ett glädjehus med den här korsetten! Men jag tröstar mig med att det egentligen bara är ett experiment.)

Passade på att korrigera mina öljetthål, så att jag kan snöra lite mer "period" i alla fall.

Hemlihgheten är att inte sätta öljetterna mitt emot varann, utan i sick sack formation.

Tja så här blev det, min test.

Jag är ganska nöjd men har kommit på at man skall göra mönstret lite mindre än man tror. Tyget töjer sig lite av kroppsvärmen när du använder korsetten.

Man kommer att snöra in sig hårdare än vad man tror