Läder snabelsko

En läderjacka, tja vad gör man med den? Jag hade funderingar på att slakta den och använda det tunna lädret till ovansida på ett par snabelskor. och göra sulan eller undersidan av grövre läder.

Nu var jag så ivrig att börja och det var jul och ja det ena gav det andra. Jag började helt enkelt att klippa och sy och vips hade jag gjort ett par snabelskor.

På denna länken finns en hel del matnytigt att läsa om snabelskor.

 

 

 

Jag utgick från tygmönstret som jag beskrivit på tygskosidan. Det är samma mönster, men nu är "snabeln" tillagd.
 
Egerntligen skall sidosömmen på ovanlädret sitta på insidan av foten, och inte som jag gjort på fotens utsida. Men detta är ju ganska enkelt att korrigera redan från början på mönstret. Både sula och ovanläder har förlängts för snabel.
Sy ihop ovanlädrets sidosöm. Att sy i läder på symaskin, känns lite som att sy i smör. Det går alldeles utmärkt om man använder en specialnål för läder. Finns i alla sybehörsaffärer att köpa. Nålen har en skärande sida på den ena sidan, så den sliter inte bara ett hål i skinnet utan, skär ett litet hål. Det bästa med skinn är att man inte behöver tänka på att sicksacka sömmar.

Börja med att prova ut ovansidans kant så att den ligger kant i kant med sulans kanter. Behöver du korrigera, gör det bak och längs med yttersidan på sulan. Varför? Ja det troligaste är att din häl går in en aning under foten samt att skulle det vara liten storlek på skon går det lättast att töja ut skon i breddstorleken längs med yttersidan. Så tänkte jag i alla fall. Är det enorma justeringar det handlar om bör man nog ta sig en funderare och mäta om från början.

Hela ovansida syddes fast på sulan på symaskin runt om. Sedan vändes skon och vänster sko blev plötsligen höger sko och tvärtom.

Vid själva öppningen gjorde jag en kant av läderband ca 3 cm bred denna lades längs med insidan och syddes fast på maskin. Denna kant skall fungera som ett extra stöd, eftersom öppning utsätts för extra slitage och tryck, när man tar av och på skon.

 

Kantbandet i läder, veks över. Inuti längs med kanten, fick en tygremsa löpa med bara för att det skall se lite fylligare ut, ikantningen. Naturligtvis går det bra med ett tjockare snöre istället för en tygremsa, men jag hade inget snöre. För att nu det hela ska se lite handgjort ut så tråcklade jag fast läderremsan runtom med lingarn.

Skon kommer att fungera inomhus och ev för varma vackra dagar, ute i solsken, men inte för blöta promenader eller vandringar.Eftersom det nu bara är "min" sko så broderade jag med lingarn på ovansidan L af T initialerna.

( Lovisa af Tallkotten)

Tja nästa gång skall jag göra ännu längre snabel bara för att det är kul, den ska bli så lång att jag måste knyta fast den helt tidsenligt runt benet.

För att skon skall bli bekväm att gå i så lägger jag i en innersula, det brukar finnas att köpa i alla sko affärer.