Lamull med saltad grädde

receptet räcker till ca 8 pers

Äppelröra

7;5 dl cider

3 äpplen

0,5 dl socker

1 krm mald muskot

1 krm kanel

1 krm ingefära.

 

Till servering

7,5 dl cider

2 dl vispgrädde

0,5 tsk farin

1 krm salt.

 

Börja med att skala, kärna ur och skära äpplena i bitar.Lägg dem i en stor gryta, tillsammans med cider, socker, och kryddor. Koka allt under lock tills äppelbitarna är mjuka och de går att mosa, mot grytans kant, koka ytterligare en stund, det skall bli en slät koncistens på moset. (Detta kan ta upp till en timme, ju större bitar av äpple dessto längre koktid)

För servering: Vispa grädden med farinsocker och salt. Blanda äppelröran med resten av cidern, värm det, men låt det inte koka.

Drycken serveras varm med saltad vispad grädde till. Lamull är gott i sig, men det blir en smaksensationen med saltad grädde till.