Mönstret

Överst en baksida under framsidan

Börja med att göra ett hål i ett stort tygskynke, tyget skall vara så stort att det täcker din kropp. Bed någon annan att nåla ihop bak och framsida längs med sidorna på din kropp. Sedan tråcklar man sidorna, ifall det blir stora tygbitar som faller över dina axlar och armar, klipp bort det.

Klipp sedan precis utanför det du just har tråcklat på kroppen. Rita med en penna ett streck mitt fram lodrätt, klipp upp längs med linjen mitt fram. ( detta kan innebära att fram blir lite krokig eftersom du klipper så att du får fram bysten, magen, valkar eller vad det nu kan vara.Man tar på detta sätt bort alla insnitt, bystveck etc. Gör likadant med, bakstycket.

Dela på tyget bak och fram och klipp mellan så att du bara klipper i tråcklingen. Du skall nu ha 4 st bitar. Två fram, och två bak. Från detta mönster utgår alla personliga dressar som skall sitta efter de personliga måtten.

 

 

Hel lång klänning av mönstret

 

 

 

Om man skall göra en lång klänning, lägger man till längden från midjan och ner. Man vinklar från midjan snett ut över det som är höften på mönstret och fortsätter snett ut, gör lika vid mitten lite, snett ut. Du får på detta vis en vid kjol, och behöver inte lägga i kilar om du har ett bredare tyg, utan kan sy kjolens vidd direkt. Behöver du göra kilar så dra rakt ner från stussen, och inte snett ut. Det bildas då trekanter som blir kilar.

Extra vidd

Litet extra tips. Vem vill inte tro att man är sylfidsmal??? Men man gör sig själv en stor tjänst om man lägger till lite extra vidd för höfter, mage och stuss. I annat fall får man en trång sak som stramar över magen, man ser fet ut eller att ha tagit på sig ett plagg en storlek för liten. Har man lite extra tygvidd, så ser det snarare ut som att man är såååå smal att man fått en storlek för stor, och man är egentligen liten.
Ärmarna sys av ärmmönster vilket som helst här är det viktiga att man mäter längden. Obs! Längden på en ärm mäts med böjd arm. Kanske inte ärmens bredd för ärmhålet är det samma, så här får man korrigera så att det passar, livets ärmhål. I värsta fall lägg ett veck lite osynligt på undersidan. För att inte sy in sig ett hörn klipp gärna med bred sömsmåmn just uppe vid ärmhålet, det är bättre att klippa bort lite extra tyg, än att stå utan tyg, för det innebär ett större problem att lägga till tyg.