Medeltidsko och hatt

Tygmönster för sko

Först ritar man av sin fot på ett tyg. ställer foten på det och lägger ett annat tyg över foten. Nåla ihop över och underdel, ta ut foten. Försök att rita vid nålarna så att du får ett någorlunda mönster av fotens omkrets. Klipp ut mönstret. Du kan lägga till mitt fram, för ex en snabel

 

Provsko i tyg

Jag provsydde en sko i ulltyg, med sulan gjord av en bit läder från ärmen på en gammal skinnjacka. Eftresom det är en provsko i tyg fick det bli utan snabel, den får bli i skinn när jag syr en skinnsko. En innersula av filtad ull håller ut formen på skon och den är underbar att använda som inomhus toffel, passar som handsken och väger inget.

Nu vet jag att mönstret passar

Inneskor och hatt

Efter att ha sytt dräkt i vinrött ylle fanns det tyg över. Det blev inneskor i ull samt en platt hatt. Väst skor samt hatt, dekorerades i svart ulltråd, genom att sy ett mycket enkelt sicksack mönster längs olika sömmar eller sidor i dräkten, på skorna och på hatten.. Detta bildade då ett enhetligt genomgående mönster/tema i hela dräkten. Den sk piller hattens mönster är sydd efter ett häfte med, medeltida mönster för huvudbonader, hatten är fodrad och har en svart bit av ulltyg längs nederkanten bara för att det ska se trevligare och välarbetat ut.