Muffin cap 15-1600 tal

Fritt översatt till något liknande muffinshätta/hatt/mössa eller.........

Ja det här är ju en särdeles enkel form av huvudbonad. Det behövs inte mycket tyg, du kan använda enfärgat enkelt tyg eller ett tjusigare tyg som skall passa ihop med någon klänning,dekorera kanten med vackert broderi eller rentutav sy fast någon liten pärla.Årterigen är det bara du och din fantasi som sätter stopp för vad det skall bli.

Denna hättan bärs ganska långt bak på huvudet. Börja med att mäta runt ditt huvud för att få längden på kanten, det skall vara en remsa ca 3,5 cm bred X2 om du gör varianten med en snibb mitt fram.

Gör du varianten utansnibb mitt fram skall kanten vara ca längden runtom ditt huvud X7,5 cm bred.

 

 

 

Det finns alltså 2 olika sorters " cap" beskrivet på denna sidan. Det är samma rundel som har en diameter av 30 CM. Kanten är lite olika beroende på om man vill ha snibb mitt fram eller inte.

Sy ihop de två lagren med tyg, ifall du valt att göra kanten med snibb mitt fram, sy sedan ihop den mitt bak.

Har du valt kanten utan mittsnibb, vik längsmed på mitten, sy ihop mitt bak

Kika på denna utmärkta länk över en muffincap på engelska

Vik tyget, så att du får 4 lager. Mät från

( mitt)hörnet 15 cm ner från hörnet ut på det vikta tyget, på ett antal olika ställen. Det kommer att bildas en kurva i nederkanten av tyget som du kan mäta och klippa efter.

Sy med långa stygn 2 parallella sömmar , lägs med ytterkanten på rundeln. Dra ihop så att , den runda delen rynkas och passar med längden på kanten som du har sytt ihop mitt bak. Fördela rynkorna jämt längs med kanten.

Sy först fast från rätsidan vänd ditt arbete vik in, och sy in alla sömsmåner, lösa trådar och annat löst i nuti kanten.

Du syr förhand lite fint längs med den första sömmen runtom, fast från insidan