Päls

 

Jag inhandlade en gammal rock som var pälsfodrad för att använda pälsen som foder i min kåpa. Det visade sig nu att detta ursprättade pälsfoder luktade sk...... så jag hängde ut det. Det luktade fortfarande illa, så jag tvättade det. Viklket visade sig vara förödande.

Tvätta inte skinn i vatten Det blir styvt som ett papper, det naturliga fettet i skinnet försvinner.

Men det finns råd för hur man tvättar skinn. Tro det eller ej, men det fungerar.

Lägg det i rödsprit!!

Lägg hela skinnet i en balja och häll över rödsprit så att det täcker skinnet. Helst bör du vara ute, för det luktRr ganska mycket.Krama det lite försiktigt, så att skinnet blir tvättat. Ta ur så mycket rödsprit du kan och häng upp skinnet.

Det är mycket viktigt att du blåser skinnet torrt antingen med en fön som blåser kall luft eller använder en gammal dammsugare, och monterar om slangen så att du använder utblåset.

Jag brukar försöka försiktigt att lyfta pälshåren med en borste samtidigt som jag blåser pälsen torr. På detta viset fluffar du upp hela pälsen, som inte har tappat håren efter rödspritsbadet eller tagit lukt.

Skära i skinn

När du skall dela skinnet i bitar eller ta ut mönsterdelar. Skär i skinnet från baksidan, alltså inte den håriga sidan. Är det ett större skinn som är ihopsatt av mindre skinnbitar så att det finns små sömmar försök att undvika att skära längs med mitt i en söm. Att skära ut delarna betyder att du inte klipper av hårstråna i pälsen, du undviker på detta vis att få ett avhugget utseende på dina utskurna delar av päls. Att sy i skinn är ganska enkelt du behöver inte "kasta" sicksacka sömsmånerna. Använd en skinnnål, dvs en nål som har en skärande sida och som inte perforerar skinnet. När du sytt ihop två delar vänd skinnet och fluffa upp de hårstrå som fastnat i sömmen. Ev så kan det räcka med att sicksacka ihop sömmarna med små stygn. Detta gör att du får en hårigare ihopsättning så att sömmen kan bli helt dold.