PIPLIN

Någon gång under mitten av 1300 talet började dessa piplin dyka upp

Det är förhållandevis enkla att göra. Den består av en slöja med, småihopsydda rutor som bildar en kant av små pipor, i ena sidan. För att få de små hålen piporna att stå ut behövs stärkelse dvs potatismjöl och vatten.

 

Tygvalet är mycket tunn ylle.

Jag började med att mäta från sidan av ansiktet till andra sidan och la till ca 10 cm på var sida bredden är ca 8 cm.

Jag har nu en remsa i mitt fall 55X8 cm. Denna remsa veks på mitten, och ströks. Jag använde 6 remsor som sätts ihop parvis dessa sys samman till små pipor, i den vikta kanten.

På var remsa mätte jag ut , och markerade väldigt fint var 2,5 cm

Remsorna läggs ihop och sys ihop i de små markeringarna, parvis.

För att inte tråden skall synas sticker man inuti tyget till nästa markering som sys ihop, tråden löper med från par till par inuti tyget.

Sedan sys remsparen ihop med varann mitt emellan de redan ihop sydda markeringarna Kommen så här långt har man en ganska trist sak att titta på det ser verkligen ine ut som ett piplin med fina stående pipor. Då är det dax att stärka det hela!

 

Det finns stärkelse i spray form eller i tub, men min erfarenhet är att det inte blir så styvt . Då får man blanda egen

stärkelse:

1-2 msk potatismjöl

ev 3 mask strösocker

( sockret är inte nödvändigt, men kan tillföra lite klistrighet eller styvnad, ev kan även tork tiden blir aningen kortare)

5 dl vatten

Blanda i potaismjöl och socker i vattnet, koka upp, rör hela tiden, låt svalna.

 

 

Kleta in lite klister i var pipa. Sära sedan på piporna i evinnerlighet, dvs tills det är torrt.Man måste sära på piporna och torka dem i öppnat tillstånd tils all stärkelse är torr.

Jag använde en kikesisk ät pinne och fön för att dra isär piporna och torka dem.

Resultatet efter låång tid ser ut såhär  

Dags för slöja ca 75 cm lång och ca 10 cm längre på var sida än pipremsan.

I mitt fall blir det än ännu längre slöja som man kan se av mönstret, jag har förlängt lite nertill och gjort det lite bredare för att det skall bli proportionerligt. Slöjan kommer att vara lite rundad nertill.

 

 

 

 

 

Pipremsan syddes fast på slöjan, för hand, genom att först lägga den vikta kanten av pipremsan in mot mitten, sedan vek jag tillbaka slöjan,pipkanten hamnade då utåt,och sedan vek jag den över till andra sidan där jag gjorde likadant. Sömmarna kommer nu att ligga inuti det vikta och syns alltså inte på utsidan.

 

 

 

 

 

 

En huvudduk under. Två nålar i var sida, och på med det nya piplinet

 

 

 

 

 

Ja detta är min kreativa privata röra, men det är så att när inspirationen flödar så ska det gå snabbt, och då är det inte alltid som jag hinner med att städa i röran. Huvudsaken är att det finns material som jag kan behöva under processens gång, och att JAG hittar i röran. Att sedan andra tycker att det ser förfärligt ut är av mindre betydelse. Varför visar jag då denna röra på bild?

Bara för att uppmuntra alla som har det som jag en enda stor kreativ röra i syrummet.