Pulpet projekt

augusti 2009

Fick idén att göra en medeltida mobil pulpet. Men hur ser en pulpet ut? Letade lämpliga boxar, lådor för att bygga om till en pulpet. Efter mycket letande kom jag fram till att en skolbänk kanske kan byggas om till en mobil pulpet.

Den har det rätta sneda stuket på skrivytan, man kan stoppa saker inuti samt att den kan bli mobil ganska lätt, genom handtag i sidorna. Man kan lätt ta den med sig på olika event eller liknande och ha alla saker med sig sammlade på ett ställe.

Detta var tanken bakom detta projekt.

Hur det slutade? Se själv.

 

Jag köpte en gammal skolbänk, på internet. Monterade bort stativet som bänken stod på, samt borrade hål i sidorna för hantag i rep, detta för att den skall bli mobil

 

 

Sedan slipade jag ytan för att lim och senare färg skall fästa bättre. Jag sågade även ut en list efter nederkantens mått på själva skrivytan. Till detta behövdes en geringslåda så att det avsågade fick snygga raka vinklar exakt 45 grader. Samt någon form av fog/sätt-lim

Färdigslipad pulpet med olika fastlimmade tillbehör för att den skall bli lite mer medeltida. En avsågad tavelhylla, en box med lock samt lister.

 

 

För att den skall få en gammal lite sliten patina valde jag kuprinolfärg, i en brun ton som las på ganska sparsamt. Den lite slitna ytan får man genom att "oroa" färgen med att dra penseln flera gånger, i färgen som håller på att torka. På en del ställen har jag faktiskt använt en trasa för att röra runt i färgskiktet, tagit bort färg och kladdat runt med trasan, efter detta dragit med penseln. En viktig sak att tänka på för att få ett bra resultat är att:

Aldrig avsluta ett penseldrag mitt i.

Man MÅSTE alltid föra penseln ut i kanten, och självfallet följa träets riktning.

 

 

 

Efter att utsidan blivit patinerad , smutsade jag ner ett "sisalrep" för att det skulle få "rätt" lite använd gamml look. Till detta användes ett par gummihandskar för att inte bli kladdig., olja, skit och lite överflödig brunfärg från penseln.

Insidan kläddes med ett tunt ylletyg, som klistrades fast med textillim runtom kanterna en bit upp från botten. Detta för att det även inuti när man öppnar locket skall ha den lite mer gammla touchen.

 

 

Det första eventet som jag skall använda denna pulpet på är inbördeskriget oktober 2009, där hoppas jag ävenpå att få ett fint foto på hur den ser ut när den används, som jag kan publicera här.)