Medltids väska/påse eller " purse".

Detta är en enkel variant på hur man kan sy, sedan är det bara att dekorera efter behag.

Börja med ett dubbelt tyg ca 18X24 cm. Markera ut och lägg till sömsmån klipp ut.

Gör lika med ett tyg som du skall ha som foder.

Sy sidorna, men gör ett litet upphåll på ca 2 cm, ca 7-8 cm ner, i yttertyget. Detta skall sedan bli ingångshålen för det band som skall träs i den sk "dragskon".

Fodret sys däremot utan uppehåll, alltså hela vägen i sidorna.

Trä fodret räta mot räta inuti påsen.
Sy ihop fodret med yttertyget längs med överkanten. Låt en del av överkanten vara osydd där du skall vända hela påsen ut och in.
När du vänt alltihop ser det ut så här. Nu stoppar du fodret ner i ytertyget.

Mellan de öppningar i yttertyget som bildadts, där det inte är sytt , bildas det som skall bli kanalen där man trär in snöret. Nu syr du runt om påsen,från rätan genom bägge tyglagren.Så bildas kanalen för dragsnöret.

Snöret träs i från sidan. Trä dragsnöret två varv runt. Så får du ett fint lås och avslut. Snöret skall sedan dras ut från bägge sidor.

Tofsarna kan man göra på två olika sätt om det inte skall vara långa tofsar.

Dels fungerar det att veva upp garn i handen, när du har spretande fingrar. Vik ihop garnet på mitten och knyt ihop den vikta sidan.

Eller använda dig av pappersmallar. Du behöver två identiska pappersmallar, med hål i mitten. Sedan klipper man upp kanterna och knyter ihop mellan ringarna.

Om du skall ha stora långa tofsar fungerar pappersmall metoden bäst eftersom den kan göras praktiskt taget hur stor som helst.

I den vikta ihop knutna delen syr man ett par stygn för att fästa garnet. Dette blir även den sidan av tofsen som skall sys fast i påsen/väskan.

På just den här påsen,som är sydd i sammet för att passa till en dress, tvinnade jag garn som blev det långa hantaget och samtidigt låset för att stänga pursen ordentligt. Som dekoration valde jag ett snyggt brett band, och så naturligtvis tofsarna i båda hörnen nertill.

På andra modeller är det broderat motiv, det är bara att låta fantasin flöda.