Surdegs limpor 2 st

Medel

 

12 dl rågsikt
50 gr jäst
1 msk salt
½ dl mörk brödsirap eller honung
15 dl vetemjöl

 

Dag 1:

1 l vatten
12 dl rågsikt

Koka upp vattnet och häll det över rågsikten (kallas för att skålla). Arbeta samman till en deg, täck över och låt stå till nästa dag.

 

Dag 2:

50 gr jäst
2 msk ljummet vatten
1 msk salt
½ dl sirap eller honung
15 dl vetemjöl

Lös upp jästen i det ljumna vattnet. Arbeta samman alla ingrediensarna med degen från dag 1 och låt det jäsa upp i en bunke.Arbeta degen igen och forma 2 bröd.

Låt bröden jäsa på plåten. Grädda nederst i ugnen på 175° i ca 1½ timme. Pensla dem ev med lite smör när du tagit ut dem för att göra dem blanka. Låt bröden svalna och servera med fördel tillsammans med honungs smör.