Surdegs limpor 2 st
Medel
12 dl rågsikt
50 gr jäst
1 msk salt
½ dl mörk brödsirap
eller honung
15 dl vetemjöl
Dag 1:
1 l vatten
12 dl rågsikt
Koka upp vattnet och häll det över rågsikten (kallas för att skålla). Arbeta samman till en deg, täck över och låt stå till nästa dag.
Dag 2:
50 gr jäst
2 msk ljummet vatten
1 msk salt
½ dl sirap eller honung
15 dl vetemjöl
Lös upp jästen i det ljumna vattnet. Arbeta samman alla ingrediensarna med degen från dag 1 och låt det jäsa upp i en bunke.Arbeta degen igen och forma 2 bröd.
Låt bröden jäsa på plåten. Grädda nederst i ugnen på 175° i ca 1½ timme. Pensla dem ev med lite smör när du tagit ut dem för att göra dem blanka. Låt bröden svalna och servera med fördel tillsammans med honungs smör.