Kött paj

svår engelsk 1500 tal

 

Ingredienser för fyllning:

700 gr fint kött
100 gr fett.
½ tsk mald kryddnejlika
1 nypa saffran
50 gr russin.
59 gr vinbär
50 gr hackade torkade plommon.

 

Pajskal:

450 gr mjöl.
2 tsk salt.
100 gr fett.
1½ dl vatten
4 msk mjölk

 

 

Glasering:

1 msk var av fett, socker och rosenvatten som smälts samman.

 

Hacka köttet och blanda i alla ingredienserna.

Blanda mjölet och saltet i ett stort kärl. Hetta upp fettet och mjölken och häll ner detta i mjölblandningen.Rör snabbt ihop degen med en slev eller sked. Det skall bli en mjuk deg. Knåda degen på ett lätt mjölat bord och ta bort en fjäredel av degen, förvara denna biten under en lätt fuktad handduk. Den större delen arbetar du ut i en smörad pajform ca 20 cm i diameter. Gör inte pajskalet för tjockt eftersom det då blir svårt att skära igenom. Lägg i köttfyllningen. Kavla ut den sparade degbiten och gör ett lock till pajen, fukta kanterna på pajen, och pressa fast i kanten av locket mot pajen med en gaffel. Rensa kanterna och gör dekoration av all den överblivna degen, gör hål i locket får ånga att träna ut när pajen bakas.

Baka pajen i 15 minuter i mitten av ugnen på 220°, sänk sedan temperaturen till 180° och baka i ytterligare 1 timme och 15 minuter. Tag ut pajen ur ugnen. Lossa den ur sin form. Pensla den medf glaseringen och baka sedan pajen ytterligare 15 minuter på samma temperatur.

Servera pajen kall. Ev kan man ersätta köttet med köttfärs, men själva koncistensen av hackat kött går förlorad då, men man kan baka pajen flera dagar i förväg och förvara den i kyl eller frys.