Skådebröd eller prydnadsbröd

Dessa bröd är inte till för att äta. Se men inte röra, de är bakade av vete och lite råg, efter att de dekorerats ska de bakas i låg värme lång tid. De torkas och är dekorerade med kryddor, så de kan användas igen och igen. Det tar lite tid, men är värt det eftrsom bröden håller länge. De är glaserade för att se fina ut, men vill man ha bröden ännu glansigare och ännu hållbarare kan man efter att ha torkat dem ev lacka med vattenbaserad lack..

1 pkt jäst
3 dl fint rågmjöl
19 dl vetemjöl
2 msk salt
vatten

Dag 1.

Blanda 1/4 paket jäst med 1 msk salt, rör så att jästen smälter. Blanda i 3 dl rågmjöl och 3 dl vetemjöl. Arbeta degen ordentligt. Låt degen jäsa i kylen 24 timmar.

Dag 2

Smula ner 1/4 pkt jäst i en bunke, tillsätt 1 msk salt samt 1 dl kallt vatten. Rör tills jästen har smält. Häll i ytterligare 4 dl vatten, och lägg i degen från föregående dag i små klumpar. Rör runt så att den första degen har smält ut och blandat sig i det nya degspadet. Häll i 14-16 dl vetemjöl, blanda allt i en bunke, sedan knådas hela degen länge och väl. Degen skall vara fast men ändå lite elastisk

Kavla ut degen och lägg över den på smord plåt, skär ut en grundform som sedan dekoreras. Ibland behövs en liten gnutta vatten på undersidan av dekorationerna för att de skall fästa på grundformen. När det hela är färdig dekorerat penslas brödet med brödglans, som ger en gyllenbrun lite glansig yta när brödet bakas i ugnen.

Brödet ska gräddas i ugnen ca 45-70 minuter på 175° Lägg de gräddade bröden på ett galler så att det inte bildas kondens.

Brödglans:
Vispa ihop 1 ägg med 1 krm salt och 2 msk msk vatten.

 

 

Kärve

Kavla ut degen och läggöver den på en smord plåt. Skär ut en grundform av en kärve. Börja med att rulla en massa tunna stjälkar och lägg ut dessa tätt på kärvens nedre del. Rulla därefter tjockare rullar och klipp sicksack med en liten sax, delas i bitar om ca 3-4 cm längder, dessa ska då bli ax. Lägg axen sida vid sida börja i den övre delen och lägg på axen ner mot stjälkarna. Kavla och skär till sit ut ett band som läggs över stjälkarna, Pensla med brödglans och grädda ca 60-70 minuter.

 

Litet bröd

Kavla ut degen och skär ut en rund form, ta bort den överflödiga degen.

Rulla en lång tjockare rulle av deg som fäst runt formen på översidan. Klipp i rullen och vik vartannat klipp till höger och vartannat klipp till vänster. I mitten ett utklippt blad någon degkula och tunnare strängar av deg. Pensla med brödglans och strö över ex senapsfrö eller vallmofrö. Grädda i 175° till brödet är jyllengult.Låt brödet svalna på ett galler

 

Krans

Kavla degen ganska tunt lägg över den på smord plåt, och skär ut grundformen, ta bort överflödig deg. Dekorera genom att fästa små rullade kulor, gärna med ex en nejlika eller anna krydda i mitten som stjälk eller blomfnas, en del av dekoren kan rulölas eller doppas i olika vackert formade kryddor för effektens skull. Skär ut blad med vass kniv och fäst på grundformen, "häll" över tunna deg strängar. De kan läggas lite hur som helst och bildar en vacker dekor bara precis där de hamnar. Pensla med brödglans och strö ev över senpsfrö eller vallmofrö. Grädda i 175° i 60-70 minuter, låt brödet svalna på ett galler så att inte kondens bildas.

 

Att göra ax

Lättast är att göra långa degrullar som man klipper jack i, och viker flikarna bakåt varannan höger och varannan vänster. Dela rullen i lagom långa bitar efter detta ca 4-5 cm. Detta kommer då att bli något som liknar ax

Kryddor som dekoration

Använd olika sorters kryddor för att dels sticka ner i degen eller doppa de olika dekorationsbitarna i

 

Löv

Gör man genom att kavla ut en bit deg, så att den blir lite avlång, och klippa eller nagga kanterna så att det bildas flikar.

Är det svårt att fästa, pensla baksidan av dekorationen med en aning vatten.