Renässans klänning ca 1570 tal

 

Helbild på renässans klänning

Renässans klänning

Denna klänning utgår från det personliga kroppsmönstret. Överdelen det sk livet har modifierats till så att urringningen blev djupare, och skurits av precis under bysten.. Ärmen har ritats av på ett mönster pappar och delats i två, dvs en över och en underdel. Överdelen av ärmen och bara en platta av underdelen på ärmen.

Kjolen är rynkad vid livet, och består av två framsidor, samt en baksida som är längre mitt bak, så att det blir ett litet släp.

Hela klänningen är fodrad, kjolen är fodrad utan släpets extra längd,helt rakt ner, så släpet har ett eget foder. Anledningen är att släpet skall vara tungt och inte följa med i klänningens rörelser utan ligga kvar på golvet, det skall inte heller vara så att släpets foder glider från själva släpet, så släp fodret är fast sytt i släpets neder/ytterkant.

Närbild av ärm med över och underdel.

Ärmarna är broderade med pärlor,. Den övre delen av ärmen fästs på axlarna på livet med band mitt uppe på axeln och en bit fram, för att underklänningen skall puffas snyggt.

ex på ärm mönster

För att göra ärmen har jag utgått ifrån ett vanligt ärm mönster och tagit bort den bit av ärmen som inte skall vara med på klänningen.

Ärmen och livet har fliselin fast struket (fusk) på baksidan för att behålla formen. Underärms plattan har foder av tungt ylletyg för att plattan ska ligga kvar på armen och inte ha ett eget liv och snurra rundor.

Närbild av undre ärmdelen den sk plattan

Mellan övre delen av ärmen och den undre delen finns två snoddar som håller fast den nedre plattan. Dessa är placerade mitt upp på ärmen och en bit framåt. Pga man ska kunna böja armen. De snoddar som knyts fast löper längs hela plattans underärm, och knyt på undersidan av underarmen.Men snörena kan enbart fästas längs med sidorna, om man så vill.

Kjol längderna

Kjolen består av två delar fram eftersom det skall vara snörning en bit ner på själva kjolen, och det blir enklast att ha två delar redan från början. För att göra snörning i den något bredare sömsmånen.

När det gäller fodret så sys det rakt som en vanlig kjol på bakdelen.

Släpets foder

Släpets foder är fastsytt längs med nederkanten, räta mot räta. Det är färst i överkanten av fodret en bit upp på släpet med små bjällror eller pärlor. På detta vis blir släpet lite tyngre och valsar inte runt hur som helst utan är följsamt och ligger kvar mot golvet eller underlaget. Fodret glider inte ifrån släpet och bildar ett eget släp, utan hänger med

Chemise med extra långa nästan fotsida,och bredare ärmar.

Hemligheten med att få puffar på ärmen är att sy en chemise/särk med extra långa och breda ärmar. Man stoppar sedan upp ärmarna och puffar upp dem så att det ser snyggt ut.