En röd linne artad, Moybog inspirerad klänning med lösa ärmar och en wulsterhaube

Det första man gör är att tvätta tyget. Eller åtminstone "vattna" tyget, så att apparatur och liknande flrsvinner och för att tyget skall krympa lite om det nu gör det.

Den röda Moybog inspirerade klänningen med lösa ärmar, kom nu att bli den jobigaste klänningen, beroende på en massa komplicerade omständigheter.

Provdockan stämmde inte, skarvarna blev fel, symaskinen gick sönder osv osv osv. Jag funderade ett tag på at slänga alltihop, men besinnade mig, och sprättade upp, och sprättade, och sprättade, och sprättade.

Först efter ett antal månade fick jag ihop det som jag ville. Det blev en röd moybog inspirerad klänning, med lösa ärmr i svart med guldtråd, fåll i svart med guld samt en wulsterhaube med svart/guld kant, och en ny särk.

Särken är enkel sydd av gamla lakan från loppishandel. Upptill fram i halskanten är det lagda lite nersydda veck för at särkens vidd skal vara stor en halskanten lite mindre bred.

 

Allt tyg tvättas inan det används. Även om det är inhandlat på loppis och har tvättats många gånger så vet man aldrig.

Nya tyger åker på en tvätt med, där är det för at få bort olika preparerande ämnen samt att krympa om det är ett krympande ty.

Början till en Wulsterhaube korven som det sedan skall komma en hätta och en slöja till.

I den röda klänningen skall finnas ett antal röda knappar var det tänkt. Så jag handgjorde ett antal hann väl med ca 20 st innan jag kom på att nähä här skall det snöras istället och fästas fast lösa ärmar. Det blir mer praktiskt om klänningen kan användas kortärmad när det är varmt.

Med pånålade lösa ärmar när det är kallt.