Sammets kjol

Till min doublet och ovanpå den krinolinartade underkjolen skall det naturligtvis vara en kjol!

Eftersom jag vill sy en kjol som skall bäras tillsammans med doublèn. Eller fungera som ett neutralt plagg, och kunna användas till något annat. Eller kombineras med en ny sak så valde jag att fortsätta att sy i den mörkt grå sammeten, som jag redan sytt med i doublèn. Förutom att vara lat är jag snål!! Så jag tänkte såhär om man vänder sammet blir det inte bra eftesom luggen/trådarna i sammeten kommer att skina i två olika nyanser. Det betyder att man måste köpa mycket tyg eftersom man måste klippa våderna på rätt håll och kan inte untnyttja detta att kunna väda tyget upp och ner.

 

 

Då kom jag på att om man gör varannan våd upp och varannan ner så kan man spara tyg eftersom man kan utnyttja tygets hela bredd. Resultatet kommer att bli en kjol där man klart kan urskilja våderna eftersom de skimmrar olika, om man dessutom lägger en liten kant av sammet i sömmen så ser det hela ut som om man verkligen gjort allt med flit och inte av snålhet. Var noga med att det blir varannan våd, i annat fall ser det liksom inte ut att vara gjort med flit.

Jag märkte våderna. Anledning till varför de är klippta snett ut upptill. Är för att jag var osäker på vilka två bitar som skulle komma mitt bak. Där det skall vara knäppning. På detta vis behöver jag inte oroa mig för att behöva sy fast extra tyg för knäppningen/öppningen mitt bak.

Mellan var våd skall en liten tunn sammetskant synas. Börja med att klippa remsor på sned. Klipp två remsorna snett, när de ligger omlott,och nåla ihop dem som jag gjort överst i bilden. Stryk sedan bandet dubbelvikt, så får du ett fint kantband att stoppa i sömmen.

 

 

 

Ledsen men det blev en dålig bild, men det är bättre än inget! Sammetsremsan läggs mellan våderna, den vikta kanten in och sys fast samtidigt som man syr ihop våderna.
Linningen sys först räta mot räta, viks över och sys fast för hand på baksidan

Ja min dotter fick ställa upp som modell. Så här blev resultatet.

 

Dressen är lite förstor för henne, men i alla fall ger den en bild av hur den ser ut på och det är det som är meningen med bilden.

Det hon har på sig är en chemise, farthingale eller stödjande underkjol, hätta i sammet, doublet, och sammets kjolen