Särk eller chemise.

En form av underklännin som finns i ett antal olika utförande med eller utan krage, men som alltid bars under . Själva grundmönstret är väldigt enkelt, sedan är der bara, att tillföra en krage, öka eller minska vidden på särken eller ärmen. Göra särken lång eller kort.

 

Själva grundmönstret består av rektanglar. De streckade linjerna visar kilar, men om man som jag använder modernare sy metoder så vinklar jag lite upptill på ärmen och slipper på så vis kilar på den undre sidan av ärmen.( Ok lite fusk) Om du skall göra en vid särk, med krage och veck,mät ut ca 14 cm för axeln i var sida upptill. Hals hålet kommer att se enormt ut, men var inte orolig detta allt överflödigt tyg skall bli veck inuti kragen.

Kragen är ca 40 cm lång och det är nederkanten alltså den delen som skall sys fast i särken som är rundad. Ca 10 cm in är det märken där axelsömmarna skall passas in.

Eftersom jag valt väldigt breda ärmar som skall läggas i veck i manchetterna har jag klippt ut dem så att jag slipper en söm. De sys ihop i kortändarna, och är från början dubbelvikta.Sy ihop kragen runtom men inte i nederkanten, sy manchetternas kortändar. Vänd, ev klipper du ahv hörnen på kragdelen så att det inte blir så mycket sömsmån när du vänder och petar ut hörnen, stryk.

Allt extra tyg skall nu veckas in i kragens underkant. Börja med att lägga kragen räta mot räta, lägg vecken och sy fast, sedan vänder du och syr fast från baksidan

Jag tyckte efter att jag var klar att mina axlar liksom hasade ner lite för mycket så jag lade helt sonika två extra veck inne vid halsen, det ser ut som om det är gjort så redan från början.

Mitt fram finns det ett sprund, det skall gå nästan ner till midjan. Det skall ju kunna fungera så att jag drar hela särken till sidan för decolltage klänningar eller, välja att vara ytterst sedesam med kragen knäppt ända upp.

Sprundet mitt fram görs med en lång bit som läggs på framsidan, sedan syr man rakt ner från halsen och upp tre mm bredvid. Klipp längs med i mitten o viker över hela den långa tygbiten, till avigan..

På utsidan av kragen är en spets fastsydd, inuti är kragen broderad. I var sida är ett knytband fastsytt, de avslutas med vars ett brons smycke som inhandlats på en vikingamarknad.

Mönstret till mitt broderi hittade jag bland mönster för renässans kläder, på webben.