Under sommaren 2009 kom dessa scrollor till

 

 

Först en scrolla där motivet delvis inspirerats av Brittish library "turning the pages"

Den gudfruktiga mannen dricker allt vad han kan hängandes, eller hållandes i en gren.
Drake utan guld bara klister till vänster, sedan när bladguldet lagts på, på den högra bilden.
Närbild av den drickande gubben, innan det kommit på bladguld. Det är bara svagt rosafärgade droppar av klister som syns. Allt klister (specialklister för bladguld finns att köpa bla hos Panduro) läggs på dagen innan sedan får de torka över natten. Resultatet blir lagom klibbiga små klistermärken där bladguldet fäster genast. Skulle man ha problem med att det inte fäster kan man andas lite på klisterpartiet. Klistret tar då upp den fukt som finns i utandningsluften, och bladguldet fäster.

Efter 1 natts torka lägger jag på bladguldet med hjälp av en pensel. Om klistret lagts på i droppformation bildas en liten upphöjning av klister, bladguldet ser då ut att ligga i ett tjockare lager. På riktiga medeltida skrifter, var det ofta så att man kan känna med fingret de upphöjda partier som har bladguld.

 

Upphöjningarna av bladguld gör det hela mer tidsmässigt korrekt. Ananas som dekoration i ena hörnet.

I Brittish library " turning the pages"hittade jag en hel motiv och bilder som inspirerade. Bla bilder som beskriver olika straff och tortyr metoder!

 

Levde man inte som kyrkan eller godsägaren eller lagen påbjöd, kunde man vänta sig ett ordentligt plågsamt straff

Så här ser hela scrollan ut, med dekorerade kanter runtom. Motivet längst ner är ganska makabert om man kikar lite närmare.

I den bok som finns på Brittish library "turning the pages" Är det ganska ingående beskrivet olika typer av straff och tortyrmetoder, om man gjort sig skyldig till ett brott. Dessa metoder är ordentligt illustrerade samt beskrivna.

Just det här straffet handlar om vattentortyr. Man tvångsfyller en person som naturligtvis är fastbunden med vatten tills buken spricker.

I det ena hörnet av dekorbården runt det som senare skall kalligraferas, har jag målat en av de så vanligt förekommande fantasifigurerna.

Väldigt ofta förekommer det mänskliga varelser eller rena fantasifoster, djur eller liknande som målats, och samtidigt anpassats till dekoren så att de antagit en helt annan form som passar.

 

 

 

En helt annan typ av scrolla.En skrivande munk i sin kammare

 

En föhållandevis enkelt dekorerad scrolla. Det som jag tycker var lite annorlunda att måla på denna scrolla var de små löven, som alla har svans. Just den här scrollan är enkelt hållen för att man skall få med mycket skrift inuti.

Närbild av munken och de små löven i guld. De små löven, har mer form av små hjärtan med svans på.

En scrolla innehåller alltid en massa snirklar och små utfyllnader bestående av div blommor, krumelurer, löv eller liknande.

 

 

Min senaste scrolla är insprerad härifrån
Scrollan har en rikt dekorerad botten samt en tjusig kant på vänster sida, strax nedanför vänster sidas mitt finns små fyrkanter markerade med guldramar som innehåller små bilder. Dekorationen längst ner är i stora drag uppritade efter originalet det gäller även bilderna. En hel del är sedan anpassat till min förmåga att måla smått och fantasi som fyller ut där jag inte kopierat exakt efter förlagan.
De minsta gulddropparna har precis som originalet strålar i svart runtom för att efterlikna solar.
Närbilder av dekorationen längst ner när den har fått klisterploppar överallt. Dessa små droppar av klister får torka över natten o nästa dag lägger jag på bladguldet.

Bild som visar bottendekorationen samt bilderna i guldram. Tyvärr finns ingen helbild av just denna scrolla.

Alla mina scrollor är signerade L af T, längst ner till höger, varför jag aldrig är med i någon

" blank scroll competition".