Tallkottens medeltidsbod!
Välkommen
Förekommande varor finns endast efter ordentlig granskning att de är historiskt korrekta…
därför hittar du inga frukter, växter eller bär som inte fanns på medeltiden ej heller olika typer av tillsatsämnen. Detta betyder i förlängningen att det endast är den naturliga färgen och koncistensen, hållbarheten är därför inte oändlig.
Hittar du något som du vill handla/köpa kontakta mig så fixar vi det:) Tänk på att frakt, tillkommer
(givetvis sampackar jag och väljer det billigaste frakt alternativet. Observera att inget skickas i glas, dels för att det är tyngre, men mycket för att om det skulle gå sönder...... Jag skickar i plast. Sedan är det upp till var och en att fixa passande förvaring)
Lady Lovisa af Tallkotten |
KRYDD BLANDNINGAR |
POWDER BLANCHE
30 gr

|
Använd till söta rätter eller bakverk. Ströas över. Ett medeltida recept på kryddblandning som var typiskt för den tidens kryddning. |
Pris/ fp 30:- |
POWDER FORTE
30 gr

|
Används till kötträtter en kryddad pepprig mix. Medeltida recept enn typisk medeltidsblandning av kryddor |
Pris/ fp 40:- |
POWDER FINE
40 gr |
Söt kryddblandning som används i söta bakverk/desserter innehåller "paradisfrö" en typisk medeltida pepparsort med smak av peppar och kardemumma. Recept från sent 1300 tal. |
Pris/ fp 35:- |
POWEDER DOUCE
40 gr

|
Även detta en söt blandning till bakverk och söta rätter, dock utan peppar men med muskot.
Recept från sent 1300 tal |
Pris/ fp 35:- |
Hyppokras
kryddblandning 1 sats räcker till en flaska vin medeltidens motsvarighet till Glögg,

|
kryddmixen blandas med ( 1 flaska) vin .
En typisk medeltida mix för vin under medeltiden. |
Pris/ fp 40:- |
HONUNG |
Medeltidshonung säljs om 2,5 dl

|
Smaksatt honung som bla innehåller peppar, används för smaksätta söta rätter. Recept från 1300 talet.
(Rekommenderas inte att ha i te.) |
pris/ burk 45:- |
MARMELAD
|
LINGON MARMELAD med honung säljs om 1,5 dl |
Passar utmärkt till en god ost.
Ingredienserna i denna marmelad fanns även inom kokkonsten på medeltiden, blandningen gick ev under annat namn, men själva ingredienserna är historiskt korrekta. |
Pris/burk 45:- |
TOMATMARMELAD
|
Kommer ev i sortimentet |
|
RABARBERMARMELAD
|
Kommer ev i sortimentet |
|
JORDBUBBSMARMELAD
|
Kommer ev i sortimentet |
|
SYLT |
RABARBERSYLT
med ingefära |
2,5 dl används som vanlig sylt mjuk i smaken förvaras svalt. Innehåller även äpple samt honung, inga konstgjorda konserveringsmedel tillsatta |
45:-/ burk |
JORDGUBBSYLT
med honung |
Kommer ev i sortimentet |
|
TORKADE VÄXTER |
NÄSSLA ......motsvarar 2 liter färsk nässla

|
Används i soppor, sallad, lasagne, grytor, innehåller mycket C vitamin och andra vitaminer. Bra för håret som blir glansigt. Kokande vatten med någon msk torkad nässla. Låt dra ca 20 minuter, skölj håret med detta. |
Pris/fp 25:- |
KIRS.........motsvarar 2liter färsk kirs

|
Används på samma sätt som spenat eller nässla. Är rik på Cvitamin.Dock inte i håret |
pris/fp 25:- |
Senap
|
Senaps blandning Kommer ev i sortimentet 35 gr baserat på recept från 1300 talet 35gr pris/fp |
Pesto |
TOMATPESTO |
Kommer ev i sortimentet |
|
NÄSSELPESTO

|
Används som smaksättare: med fördel till pasta eller en god ost. |
55:- |
KIRSKÅLSPESTO |
Kommer ev i sortimentet |
|
Bok om medeltiden |
Bok om medeltiden.
För nyfikna nybörjare inom medeltideriet, en bok med många tips.

|
Lite historik, samlade små egenheter i text rikt illustrerad, recept, mönster. En lättsam bok om hur man hur man börjar sitt "medeltidande". Framför allt rolig med många illustrationer
|
300 :-/ bok |