Snodd

Kostnaden stiger ofta markant, när man tillverkar en dräkt pga. diverse dekorband och snoddar till snörning.

Ett billigare alternativ till att köpa snodd är att tillverka den själv. Enkelt och betydligt billigare.

 

Detta behöver du. Snodden är gjord för en snörning på en klänning så garnet är ganska tunnt. Men vill man ha tjockare snodd går det naturligtvis bra med kraftigare garn eller snöre.
Gör en ögla och fäst den i ett dörrhandtag om du är ensam, annars är det bästa om man kan vara två personer när man skall göra en snodd. Men så här kan man göra om man är ensam.

Till en snodd bakpå en klänning dra ut ca

2 X 6meter tråd. (12 meter totalt)

Denna tråd skall vara dubbel, så du måste gå tillbaka till början samtidigt som du drar ut garnet så att det bildar 2 lika långa garntrådar.

Det fungerar även om man behöver gå in i nästa rum och svänga. Det ultimata är naturligtvis om man kan stå i en lång hall eller liknande

Tillbaka igen, vid hantaget så klipper du av tråden, och knyter en ögla.
Den nya öglan hängs på hantaget bredvid den första öglan.
Gå tillbaka längs med de 2 garntrådarna och se till att de är parallella, och jämnt dragna. Knyt fast ex en penna i andra änden, eller en virknål, blompinne eller annat avlångt.

Håll tråden spänd i vänster hand och snurra av bara attan med höger. Som en propeller. Närmare 200 varv än 20. Ju mer man snurrar dessto finare kommer snodden att bli tvinnad.

Se till att snurrningen är jämn även vid de första öglorna, vid hantaget.

Släpper man på spänningen, så korvar eller tvinnar tråden automatiskt ihop sig, som på bilden.

När du snurrat klart gör en ögla där pennan suttit och häng fast denna på hantaget. Spänn tråden och ta tag i slutet av tråden. Släpp tråden när den hänger fritt i luften. Lite i taget börja med slutet och gå mot hantaget och släpp snodden fritt.

Den kommer nu att snurra ihop sig till en snygg snodd

Ja såhär ser resultatet ut. I mitt fall har jag tillverkat en snodd som räcker till att snöra en klänning för ca 3-4 kr.

Beräkna ca 12 meter garn totalt. när den är dubbel blir det 6 meter.

När du har snurrat klart och lägger ihop tråden (4 trådar totalt) 3 meter

efter att den snurrat blir det ca 2½meter kvar. Häpp!