Rimliga kostnader!

 

Att sy medeltida eller renässans inspirerade dräkter vet du som syr att det kan bli ett kostsamt kapitel. Så jag tänkte att du kanske vill ta del av mina råd om hur man kan komma undan ibland väldigt mycket billigare.

Vad som egentligen kan hindra dig är du!

Använd och lita på din egen fantasi och känsla!

 

 

För att du/ni skall se ungefär hur mycket man kan spara så tänkte jag vis den dress som skulle ha blivit flera tusen kronor dyrare om jag inte kollat alla möjliga billigare alternativ och affärer, använt fantasin och...............................

 

Denna dressen består innerst av

Särk sydd av 2 linnelakan ca 30:- på loppis

Partlet med krås resterna av lakanen samt volangkanten från en gammal gardin till rynket ca 20:-

Siden doublet stuvbit från loppis ca 20:-

Sammet samt foder till den yttre dräktdelen ca 800:-

Päls av mink till kanterna 100:-!!!! på loppis

Kjol stuvbit av siden samt gammal gardin baktill på kjolen ca 50:-

 

En total kostnad av ca 1100:- när man räknar med ev knappar hakar tråd osv.

Skulle jag köpt allt material nytt direkt i affär hade slusumman nog blivit betydligt dyrare. Bara fundera på priset på en hel mink kappa. ( det blev päls över)

  • Loppis eller second hand

Här kan du hitta gammla draperier eller gardiner. Linne lakan. Jackor eller kappor i skinn eller päls som kan användas till att göra pälsfoder, skinnöversidor på skor, penningpungar osv osv.Band, spetsar. Med lite fantasi kan du få användning för en hel del fynd som kan sys om eller på annat sätt göras till vad du vill.Varför inte använda baksidan på ett draperi?

Ex på en klänning sydd av baksidan av ett draperi eller vad det nu kan ha varit.

1 Ex på klänning sydd av jaa jag vet inte vad det har varit, men det ser väldigt linneartat och medeltida ut

 

 

 

  • Lagerförsäljningar, outlet affärer eller liknande

Lagerförsäljning brukar innebära att man kan fynda en hel del vad det gäller tyger på meter.

  • Kolla vinden
Kika lite på din egen vind fråga dina äldre släktingar om du får kika lite på deras vind. Kanske du hittar ett användbart äldre plagg eller tygbit som du kan använda till något. Dock rekommenderar jag starkt att du frågar först och berättar vad du tänkt göra så att inte din äldre släkting blir ledsen om du har klippt och klistrat i älsklingsminnet som de ömt har bevarat.
  • Bra tyg affärer

Ibland kan man hitta lite annorlunda tygaffärer som exempelvis säljer tyg på kilopris, eller affärer som ligger ute på landet, de brukar sälja tyg väldigt billigt och man kan fynda. Ett bra ställe som jag brukar besöka ofta är Fjärestad lagerförsäljningstrax sydost om Helsingborg. De har bara öppet på helger, men där har jag gjort många fynd.Så kika i lokaltidningen där man kan hitta annonser för liknade affärer där du bor.

Stoff och stil i Malmö är en affär som har allt du kan drömma om i syväg och lite till. Förutom att det är ett Mecka av tyger och sytillbehör så kan man handla via nätet.

Rea jag bara älskar att botanisera bland fyndvaror för ofta är det så att det som ingen vill ha passar alldeles utmärkt till medeltids dräkter eller liknande så det brukar man kunna hitta på just rea till väldigt billiga priser. De närmast slänger det efter en ibland!

 

  • Auktions kammare
Här kan man hitta en massa "bra att ha" prylar. För en billig peng kan man få tag på saker som kan komma bra till pass vid ett senare tillfälle.