Stödjande underkjol eller farthingale eller???

Tja jag vet inte riktigt vad detta kallas, men det fungerar väl som stödjande underkjol. Det är inte direkt gjort på meldeltidsvis utan moderna material har använts lite fusk. Men ingen ser ju underkläderna eller.....

Det hela började med att jag inhandlade en 10 meter lång och 10 mm bred plastslang, för att trä i kanalerna. Efter att ha funderat och liksom bara sprungit på slangen i en affär, kom jag fram till att slang kunde nog fungera. Den är ganska styv, lätt och följer med om man utsätter den för tryck typ sitter på den.
Jag använde lakansväv olika bitar som jag satte ihop på enklaste vis genom att lägga ihop bitarna och klippa snett så att jag fick en bredare nederkant. Nederkantens omkrets är ca 215 cm och midjans omkrets ca 135 cm och längden den är ju individuell.
De olika bitarna ihopsydda så att det är lite smalare upptill och bredare nertill. Eftersom det skall vara ett gummiband i midjan så är det någon cm extra på längden för dragskon. ( tunneln där gummibandet skall vara)

De sneda remsorna som skall bilda kanalerna, kan göras av snedklippta långa remsor,. Bäst är om man kan hitta ett material som inte behöver kantsys, då är det bara att klippa ut direkt och sy fast. Jag hade inte sådan tur utan fick ta restbitar av lakansväv.

Sneda långa remsor klipptes ut och, kanterna ströks in. De skall hellre vara för breda än för trånga eftersom plastslangen liksom suger sig fast när man skall trä igenom den. Alla remsor klipptes snett av i kortändarna och fogades ihop med en liten söm så att det blev en lång remsa.( som på bilderna)

Remsan syddes på i en uppåtgående spiral. Fast längst ner följer remsan nederkanten, och går sedan i en spiral uppåt. För att det skall bildas en rymlig tunnel att trä i plastslangen har remsan sytts fast först i nedersömmen , ett litet veck har lagts som löper med remsan,och sedan sys den övre sömmen. Mitten av remsan ligger alltså inte helt kloss intill undertyget.

 

Det tog mig tre timmar och två fullständigt utarbetade händer att trä i slangen.

Till min förvåning använde jag upp nästan 10 meter slang!! Så nu vet jag att rådet att inte göra kanalerna smala utan snarare lite för breda är ett gott råd. Nåväl resultatet är vad jag önskade mig. Slangen håller ut, är inte så tung, och man kan sitta bekvämt på slangen som sedan återtar sin form.

Sä här ser den färdiga underkjolen ut på.

Skulle det nu vara så att slangens konturer syns igenom kjolen man bär utanpå, vänd på underkjolen., för den är ju slät på ena sidan och har kanaler på den andra sidan.