Ca 1500 tal väst med kjol

Dress framifrån

Den här dräkten är inspirerad av Irländskt mode runt 1500 talet. Den består av väst som har dekorflikar, och kjol sydd i våder.

Hela dräkten är sydd i ull, kanterna på axlarna på västen samt nederkanten har flikar i avvikande ulltyg. Är det ett fint vävt ulltyg av bättre kavalité behöver man ev inte sy runt kanterna
( kasta sicksacka ) på flikarana.

Dräkten bärs övcer en chemise eller som vi säger på svenska särk.

En chemise är mycket enkel att tillverka. Det är en helt rak långskjorta med rynkad hals och ärm linningar.

Jodå jag har använt den

Dressen bakifrån

Kjolen är sydd i 6 våder, där varannan bit har en avvikaned färg, bara för att det ser fesligare ut och för att det skall visas klart och tydligt att det faktiskt är en kjol bestående av totalt 6 våder. Är det sytt i samma färg är det svårare att upptäcka att det är en arbetad kjol.

Tag hela vidden fram i midjan dela på tre. Gör lika bak. Så får du var bits bredd när du skall göra våder till kjolen.Vid en av sömmarna på två av bitarna lägger du till lite extra sömsmån upptill, som skall användas som extra tyg att göra en knäppning i kjolen.

Rita ut en våd med det tredjedelsmåttet du fick fram, dra längden snett utåt så att det blir en bredare nederkant.

Väst och kjol

Västen är figur sydd både fram och bak. Jag har utgått från det personliga kroppsmönstret. I detta fallt kan det vara svårare att göra ett figursytt mönster, där var sida är delad i två, man har alltså totalt åtta bitar till livet runtom.

Jag rekommenderar därför att du köper ett mönster på en väst, om du inte är duktig på att göra mönster/anpassa/skapa nytt osv figuranpassat mönster.

KlippTa bort lite på längden i nederkant och lägg till för dekorbiten med flikar, i nederkanten samt uppe vid ärmhålets axelparti. Gör inte flikar för långt ner i ärmhålet, det blir lätt knöligt i ärmhålan, utan håll dig uppe vid axeln med dekoren.

Snörninge avslutades med två träknappar, bara för att det såg snyggt ut