Sent 1400tal mellanklänning i ull

 

Jag frös så jag ville göra en varm klänning. En bit ylle som inte räckte så då fick det bli kilar i annan färg.

(Vill bara tillägga att kilar i avvikande färg mest troligt inte fanns på medeltiden. Däremot kunde man hitta olikfärgade delar av en och samma dräkt ex ärm i avvikande färg osv.

Mitt val av blå kilar är därför inte historiskt korrekt, jag har gjort en massa blå detaljer i klänningn i blått, just för att få kilarnas annorlunda färg att liksom smälta in. Egentligen var det ju så att tyget inte räckte och jag kunde inte få tag på mer vinrött ylle så.....)

Inspiration till modellen hittade jag här.

Jag konstaterade ganska snart att det inte fanns tillräckligt med vinrött tyg, så det fick bli kilar i en avvikande färg. Klänningens delar är sydd i 5 delar med 3kilar. Emellertid visade det sig nu att jag har en putande mage, så jag delade mitt framstycket och sydde fast en kil längs med mitt fram sömmen så att klänningen skulle få ett snyggt fall och inte strama över magen. Nu är det efter detta tilltag med saxen 6 våder och 4 kilar

Ärmen är lite speciell den skall ju bara vara ihopsydd en bit undertill. Från ärmhålans nederkant ut/ner till ärmbågen ungefär. Resterande del av ärmen är öppen och snörs fast ovanpå särken så att denna syns.

Ärmen är gjord efter ett vanligt ärm mönster, men den nedre delen är smalare eftersom den inte skall gå hela vägen runt och sys ihop i en söm. Jag klippte av lite på ärmen bredd, från ungefär armbågen till nederkanten. För denna ärm måste man ha ett foder som ligger aviga mot aviga och sys fast med sömmen i ärmkullen..

På den nedre delen syst fodret fast för hand längs med långsidorna, innanför hålen för snoddar. Detta gör man efter att ha sytt alla öljetthålen

Det är ärmkullen längst till höger på bilden.

Ett litet problem var att det ena tyge" glider", olika mycket när man syr.

Men bot finns !!!

Lägg det glidande tyget underst i symaskinen, i dett fallet det vinröda. På detta sättet förhindrar du att det ena tyget förskjuts i slutänden

Att sy i en kil är inte så svårt. Lägg kilen räta mot räta med mönsterdelen/våden. Sy längs ena långsidan ända till slutet av tyget. Stryk med fördel sömmen och sömsmånen. Sy sedan fast den delen med kil längs med den nya långsidan som bildades, i den andra mönsterdelen.

Stolt kan jag presentera Lovisa II i bild. Detta är min oumbärliga kompanjon. Hon är hemtillverkad av mig och min yngsta dotter. Hon väger inte mycket är snäll och säger inte emot när jag svär efter att ha tagit blodprov helt ofrivilligt med knappnålen.

Jag har hängt upp henne i en snodd i taket, på samma höjd som jag så att jag även kan mäta ut längden på kjolar osv.

Ja vad händer om jag flyttar henne till ett annat rum med annan takhköjd? Bara justera snörets längd, så att höjden stämmer.

Mitt bak samt på bägge ärmarna är det handsydda hål för snodden som allt snörs samman med. Eftersom vi befinner oss i slutet av 1400 talet så snöras det hela lite annorlunda alltså inte i X formation som vi brukar göra.

I halsen sitter det en infodring runt om kanten i helt avvikande tyg som inte kliar och sticks. För att fästa fast denna så att den inte bara kommer fram sådär helt plötsligt, beslöt jag mig för att brodera runt halsen och samtidigt fästa fast infodringen. Två flugor i en smäll sgs Broderiet är lite klumpigt enkelt, men det är liksom inte riktigt min grej, men bättre än inget! Det funkar i allafall!

Eftersom kjolen har stor vidd nertill, och är sydd i våder med kilar blir inte nederkanten rak!!!!

Observera att hela nederkanten på klänningen är rund!

Jaha så här var det tänk att bli,

och så här blev det.

Lite tankar runt om varför jag gjorde som jag gjorde.Alla hål och snoddar samt broderiet beslöt jag skulle vara i mörktblått för att då verkar de mörkblå kilarna liksom vara valda pga färgen som passar med det andra och inte pga att tyget inte räckte. Jag valde fodret i ärmarna i samma mörkblå färg. Ja kilen mitt fram kom sig ju av att jag tyckte att fallet på klänningen inte riktigt överens stämmde med min smak. Jag såg ut att ha ölmage!!! Så hemligheten är att inte snåla på tyg för då ser plagget lite för trångt ut.