Vi flyttade in i "vårat" hus midsommardagen 1997. Det var bara jag och ungarna till att börja med, pappa var utomlands och jobbade, vilket han för det mesta är. Jag packade och packade och packade, sedan kom den stora dagen!............Flyttbilen kom, och allt gick bra ända tills soffan skulle in. Den gick inte in!!! Den fick stå på altanen. På kvällen satt jag och två barn i ett hus, med miljoner kartonger och kännde oss bortkommna. Vad gör man? Vi skulle äta, men var?, Var var kartongen med husgeråd? Ingen taklampa i köket! Levande ljus.........men var?
Då hörs en röst-Mamma! -Toan i källaren funkar ju inte! Rasande fart ner i källaren.- Var? Vaddå läcker det? Av med locket till vattenbehållaren, ner med näven och pilla, pilla lite på allt.
För att se illustration klicka på den!
 
 
-Såja nu fungerar det, säger en smått triunferande moder och ser belåten ut.Det minsta barnet bestämmer sig då för att göra ett toabesök,på toilettstolen som hennes duktiga moder just fixat. Samma visa om igen ! Den fungerar inte och jag ser att ungarnas beundran för sin duktiga moder sjunker lite. Kanske jag inte är så duktig som toilett fixare trots allt!
 
Efter detta  åt vi våran kvällsmat i skenet av levande ljus.Sedan letate vi upp sängarna,  turligt nog var själva bäddarna bara ihoprullade. Det blev till att sova där sängen kunde få plats. Det känndes lite läskigt.Man var liksom lite osäker, främmande miljö, omgiven av kartonger och spökliga skuggor. Och inte luktade det hemma.
 
 
För att se illustration klicka på den.
 
 
 
På den tredje dagen hade jag lyckats att lokalisera det mesta, packat upp en del kartonger , skruvat ihop möbler, slängt kartonger och tidnings papper, hunnit med att bevista ett barndop, kollat om gräsklipparen fungerar, beställt soptunnor, kopplat ihop tv och video osv, osv, osv. På söndagmorgon tre dagar efter inflytt kommer det en störtskur, och vad händer? Det rinner in i källaren! Fram med hinkar och på med stövlar.
 
 
 
För att se illustration klicka på den.
 
Sommaren tillbringade vi mycket ute, för det var så varmt. Men ibland var vi inne för att titta på tv. Detta tv tittande frambringade alltid slagsmål! Vi hade nämligen inga möbler. Jag hade beställt nya vardagsrums möbler eftersom vi inte hade några med oss, och den enda soffa vi hade stod på altanen. Tillverkarna av de nya sittbara möblerna,  hade semester. I fyra månader satt vi ( slogs vi ) om en trädgårdsvilstol.
 
 
För att se illustration klicka på den.
 
 
Ja åsså var det, det här med trädgård! Varför växer ogräset fortast??
 Det är ett äldre hus vi flyttat till, med en gammal helt uppvuxen trädgård. Det känndes som om det vimmlade av rabatter, åtminstone när man skall "luka" dem.( Typiskt skånskt uttryck Luka=rensa ogräs)  Och vad var ogräs och vilket var blommor? Följdaktligen lyckades jag att dra upp blommor och låta ogräset vara kvar.  Okej rosor känner jag igen, så de fick stå kvar. Mot södersidan av huset växer det en stor vindruvsranka ( eller vad det nu heter) den står precis vid terassen. I bland när vi ätit ute kastar jag åt den lite överbliven mjölk från något barns glas. Men så slog mig tanken. Är kalk bra för vindruvor? Ingen mera mjölk. Först senare på hösten fick jag vetskap om att vin vill ha ca 18 liter vatten/dag??? Kan detta vara riktigt?
I alla fall blev det druvor, men de var högst oätliga. Svarta små läderartade kulor.
 
För att se illustration klicka på den.
 
När hösten kom lullade jag stolt runt i min egen trädgård och planerade trädgårds arbetet. Under sommaren hade vi märkt att det var svårt att nå frukten, för träden var så höga. Beskära träd är nog melodin. Sagt och gjort. Fram med husets enda rostiga såg. På med lämpliga kläder, dvs vindbyxor och dito anorak, upp på stegen. Och där stod jag i höstrusket i lysande klarröd anorak så att alla riktigt skulle se mig, vinglandes på en stege. Kämpande med en rostig såg och ett motsträvigt träd. Vad det slutade med? - Jo jag skulle hjälpa grenarna lite på traven när jag sågade, så jag böjde lite. I princip kallas detta för att bryta av grenar.Men det är väl ett av naturens under det som sedan skedde. Träden har tagit sig efter detta angrepp, och de är jättefina.
För att se illustration klicka på den
 
 
I våras var det så dax för den stolte trädgårds innehavaren att försöka dra upp lite frö. In i matsalen med mini drivhus, jord och frö. Under sång och glädje planterade jag och barnen fröna vattnad och på med locket. Sedan var det bara att vänta. Vi behövde inte vänta länge, snart började det att spira små små späda plantor. Som lika snabbt dog? På det igen, nya frön, mylla och vattna, på med locket. Vad händer? Vi behövde inte vänta länge, snart spirade det små små späda plantor. Som lika snabbt dog!
 
 
Då hade den trädgårdsintresserade mamman fått nog.
Fram med frö påsarna, ut i rabatten  och började att så på växtplatsen. Jag har bla snabbväxande japank fjärilshumle eller vad det nu var. Jag förväntade mig något som skulle växa mycket och bli buskliknande på kort tid. Fyra ynka plant som möjligen är ca 15 cm höga, var och en, från en hel påse frö! Procentuellt sett kanske inte så dåligt vid första försöket, eller...
 
Vad det gäller de andra fröna, har jag lyckats att se en del blivande blommor.  Resten har jag tagit för ogräs och rensat bort.Som tur är finns det färdiga plantor att köpa
 
 
Till startsida