Material lära
Har du någon gång testat dessa  små söta målarseten som man kan köpa.
Den består av en tjusig oftast genomskinlig plastask,
med ett antal färger och en pensel i.
 
Har du försökt att måla med dessa färger någon gång?
- Pröva! Det är en upplevelse.
Själva penseln består av en plastpinne med konstiga tandborst liknande strå i ena änden, färgerna inehåller så mycket bindemedel att hur du än blaskar på med vatten och fullkomligt karvar i färgkakan får du knappt loss någon färg. Lyckas du få loss lite färg innehåller penseln vid det här laget så mycket vatten att det hela rinner ut och blir en stor pöl på papperet.Det är alltså dömt att misslyckas redan på förhand. Vem skulle inte ledsna efter ett par sådana fiasko liknande försök?
(Alla illustrationer är målade med vanliga temperablocks färger och vanliga  rund penslar, precis sådana som brukar finnas i skolan.)
Ungarna tror oftast att de kommer att förstöra hela bilden,
kan de ha erfarit presentfärglådorna vid späd ålder?
När man så vill att de skall måla stöter man på ett massivt motstånd och en del argument låter så här.
-Jag tycker inte att det är fint.
- det blir så kladdigt osv
- Jag kan inte. Allt kommer att bli förstört
Men då får man visa hur man får fast färgen på ett papper utan att det blir fel och kladdigt. Ett enkelt sätt är som följer.
 
 
Använd ett kladd papper för:
Att kunna kolla hur pass rinnande eller torr färg du har på penseln.
Testa om man har rätt nyans på penseln.
Om man dessutom när man stryker penseln mot kladdpapperet snurrar på den får man en väldigt fin spets.
 
  
 
 
När du sedan skall måla bilden.
Snurra på papperet i stället för att försöka måla konturer under penseln.
 
  
 
 
 
 Lite tips

All blöt färg kan man fösa runt dit du vill ha den. Vill du måla en stor yta utan att det blir randigt, fukta papperet lite med en svamp el dylikt först, så undviker du ränder.

Ta bort färg: Även om färgen torkat kan du ta bort det mesta, en liten svag nyans kommer att finnas kvar som har trängt in i papperet, men det kan man oftast måla över. Lägg på rent vatten på den färgyta som du vill ta bort, vänta en liten stund tills du räknar med att färgen lösts upp i vatten. Tag en svamp eller bit hushålls papper/servett och sug upp den upplösta färgen.

Självlysande färg kan du skapa genom att: om du skall ex måla en lysande måne eller strålkastar ljus. Måla det som skall vara lysande gult. Låt det torka. Ta bort färgen så som det beskrivs ovan. Det som blir kvar är en svagt gulfärgad fläck som kommer att se lysande ut när du målar mörk runt.

Stor pensel fungerar  även om du skall måla tunna streck eller små saker. Det är den yttersta spetsen du skall använda då. I en stor pensel ryms det mer färg än i en liten. Har du blandat till en speciell nyans är det bara bra om den nyansen räcker så länge som möjligt. Så att du slipper försöka att blanda ny nyans och kanske misslyckas.

Blandkoppar skall man försöka att undvika om du inte skall ha en större mängd färg. Det du blandar till i en blandkopp, kommer inte att se likadant ut när du stryker ut det på papperet, eftersom det då blir ett så tunt lager.

 
Åter till meny