Det blev en Eleonora di Toledo inspirerad klänning.

Massor av tygrester, tygbitar och tyg jag köpt bara för att de var vackra!! Jag kan inte motivera fler köp. Vad ska jag göra med allt tyg?

Så ungefär började det. Jag måste göra en klänning där det går åt en massa tyg, och jag ska inte köpa en enda bit tyg till, utan endast använda mig och komponera av alla tygbitar jag redan har.

Vem var Eleonora di Toledo?

Lite om klädmodet för fina damer på 1500 talet

Ja det blev så mycket info att jag fick dela upp det.

Mönstret

 

Mitt stökiga syrum, men jag har en otrolig ordning i röran!

Och f...ta den som använder saxen utan att lägga tillbaka den! ( f´låt språket)

Mina funderingar och skissen till det som skulle bli utgångspunkten för syendet.

En teckning på klänningen samt ett foto av bakstycket på livet.

Jag började med att från det personliga mönstret rita vidare och lägga till eller dra bort, så att det skulle bli ett nytt snitt på mönstret som passar den nya klänningen. Framstycket kommer att bli extra långt sidledes,eftersom det inte snöras i sidorna utan snett baktill.

Det som ser ut som ett V bak är egentligen kanterna där snörningen sitter. Axelbanden sys inte ihop mitt uppe på axeln utan nere vid överkanten bak.

För att kolla och justera mönstret så använder jag Lovisa II. Du som varit och läst på den här sidan förut vet att jag gör nästan vad som helst för att slippa sprätta och sy om. Så då är det bättre at korrigera mönstret från början så att det bara är att sy. Troligen blir det några mindre korrigeringar i slutänden ändå, men det är smällar man får ta!

Livet
Eftersom livet skall vara styvt använder jag mig av en grovvävd korsettväv.Väven för själva korset delen klipper jag utan sömsmån, korsettväv endast för den delen av livet som behöver stöd. Alltså inte axelbanden.
Mitt fram läggs mot vikt kant, likaså mitt bak. Som du svagt kan urskönja på den vänstra bilden, så har jag snålat med tyget, och lagt stadkanterna mot varann. Klipp ut med sömsmån framsidans tyg samt ett foder. Sy ihop sidorna och stoppa korsett väven inuti.
Vik lite av framsidan bak och sy för hand ihop i nederkanten.
Vecklar man ut hela livet så ser det ut såhär. Baksidans sidor är sneda och framsidan är lång sidoledes, eftersom framsidans sidor skall snöras ihopmed de sneda sidorna bak.

Ja hur fungerar detta i verkligheten?

Någon stans läste jag att det var jättesmart att tillverka ett par remsor med öljetthål i.

Dessa kan man sy fast lite löst där det senare skall komma en snörning, bara för att provisoriskt kunna snöra ihop och kolla om allt stämmer.

So far so good! Jag är helt nöjd med livet.

Tyg koll! Måste bara se hur det kan bli!

Lovisa II med liv, och fastnålade tygstycken, bara för att jag skall kunna se hur det ev kan bli.

Varför är det grönt och gult tyg?

Tja jag hade en massa sådant.

Kjolen

Livet skulle nog bli krångligt trodde jag tralala. Men icke!

Kjolen var ett smärre företag!!!!

Kjolen skall ju ha lite " stånd" i vecken upptill. Det visade sig nu inte vara helt lätt at fixa det. Eftersom kjolen skall vara veckad eller rynkad upptill, så beräkna minst den dubbla längden av vidden upptill på kjolen.Om vidden upptill är ca 100 cm så beräkna 200 cm.

På bilden bredvid ser du hur jag löste släpet mitt bak. MB ligger mot vikt kant, och har den längsta kanten vikt. Sidorna är rundade nertill. Hela baksidan klipps alltså i ett stycke.

Nu kommer det krångliga.

Eftersom kjolen skall passa ihop med livet så är sidosömmarna på kjolen, precis nedanför snörningen bak på livet. Framsidan av kljolen skall vara längre sidoledes, och MF på kjolen djupare eftersom livetgår längre ner mitt fram.

Kilar av gult. Ja hela kjolen har kilar i gult som är infällda, i det gröna tyget där det klippts upp. Detta för att öka vidden nertill.

Att sy kilar i sidentyg som fransar sig innebär att man inte skall arbeta för mycket med tyget för då har man snart fransat upp allt. Jag gjorde så att jag sydde de raka långa kanterna på maskin, men sydde fast de översta snibbarna på kilarna för hand.

 

Ja nu är vi då framme vid " ståndet" på det rynkade. För att rynkorna skall hålla sig uppe lite bättre sydde jag fast ylletyg längs med kanten som skall rynkas. Samtidigt sydde jag fast lite lakansväv som får fungera som foder i kjolen.
Här en lite förklarande bild om hur lagren är lagda, tro inte att man inte har hjärna när man ska sy! Det gäller att veta vilket lager av tyg som skall ligga var för att det skall det skall falla på rätt plats när man vänder på tyget.
Bild på den vända kjolens överkant. Här ligger ylleremsan inuti.

Såhär ser framsidan av kjolen ut, den är djupare mitt fram för att passa livets nederkant.

 

Rynkingen gör man såhär. Sy två parallella sömmar med den längsta styngdlängden.Sy dessa två sömmar i en avvikande trådfärg. Dra i trådarna i den ena sidan så att du korrigerar längden så at den passar med längden på livet. Markera ut MF och en bit åt sidorna där det inte skall vara några rynkor de börjar ju en bit upp emot sidorna.. När du nålat fast och korrigerat längden på "rynket" så att det passar längden på livet sy fast kjolen med vanlig styngdlängd mellan rynksömmarna, på livet. När allt är fastsytt, ta boprt de extra trådarna i avvikande färg.

 

Ärmarna

Ärmarna skall vara lösa och fästas upp på axeln med hjälp av ett antal små öglor. På axeln skall dessa öglor träs över fastsydda pärlor. Mellan axeln och ärmen bildas ett tomrum där tunnt tyg träs genom öglorna och mellan dessa, för att dölja öglorna och tomrummet som uppstår mellan axel och ärm.Här en bild som inspirerade till ärmens utformning och dekoration

Portrait of Maria de' Medici
1551
Tempera on wood, 52,5 x 38 cm
Galleria degli Uffizi, Florence

Portrait of Maria de' Medici by Agnolo BRONZINO

Ärmarna är sydda med en under och en över ärmdel.

Eftersom det handlar om ärmar som man trär på och fäster med små öglor uppe vid axeln. Fodra ärmen. Klipp ut foder, sy ihop ärmarna var för sig och fodren var för sig så att du har fyra ärmar.

Nu kommer lite roligt, nämligen att dekorera!!

Ärmarna skall ha en rand av ett annat tyg i avvikande färg lite pärlor och lite annat tunnt tyg. Jag hitade en gammal kasserad gardin lite överblivet kjoltyg och några pärlor.

Sy fast dekorationen för hand.

Något sån´t här!

När jag dekorerat klart sys fodret fast i ärmen längs med överkanten på ärmkullen. Eftersom ärmen skall fästas på pärlor, med öglor som sitter längs med hela överkanten av ärmen passar jag på att sy fast öglorna i överkantens söm. Öglorna skall ligga inuti mellan tyglagren när du syr de kommer fram när man vänder arbetet rätt.

 

 

 

Höft kuddar

Extra stöd. Ja inte hjälpte ylleremsan så mycket. Den gjorde lite men ingen riktig "stuns" blev det. Rynket skall ju stå rätt ut! En " bumroll" fungerar inte eftersom det är en ojämn kant fram upptill vid livet. Så jag fick sy i extra fyllda hjälpkuddar för att hålla ut kjolen.

Vilket skräptyg som helst duger, i mitt fall blev det rester av den slaktade gardinen.

Ta långa dubbelvikta remsor, sy avlånga hylsor som sedan stoppas med fyllnadsmaterial.

Jag näste fast fyllnadskuddarna längs med den rynkade kanten. Kuddarna som går från framsidan är lite längre än kjolen, så att även öppningarna bak är utfyllda.

Naturligtvis är det en fyllnadskudde för bak.

Vänster sida visar liten förlängning .
Ja nästa bekymmer. Eftersom jag blev tvungen att sätta i extra kuddar som håller ut den rynkade kjolen drar detta upp så kjolen så mycket. Att den måste förlängas nertill.

Just nu 1/6 2005 håller jag på med hålen för snörningen bak och det tar tid, de ska ju sys för hand. Ska jag vara helt ärlig har jag lagt ner projektet för i sommar, så slutversionen av Eleonoras klänning kommer till hösten. Ha en trevlig sommar!

 

Jaa nu sådär en 9 månader senare kan jag tala om att handsydda öljetthål inte är min starka sida det tog måååånga månader att bli klar med dem, men tro inte att jag varit helt göralös för det. Jag har bland annat sytt den rödbruna dressen från slutet av 1500 talet och en del assesoirer till min Eleonora inspirerade dräkt.

Så nu skall jag ta tag i denna dressen och visa lite av vad jag åstadkommit under de senaste månaderna.

Först lite historiska fakta

Förkläde.

Det ser ut som att man kunde ha förkläde för att skydda sig men även för att bara visa upp sig i.Förklädet fyllde då funktionen att visa makt och rikedom i viss mån kan det ha skyddat lite mot lösa trådar från ett broderi eller så Här följer några exempelbilder som visar vad jag menar. Rika damer hade förkläde i de finaste material, och bar dem ofta som en assesoir. Själva förklädet varofta gjort i ett vitt tunnt material, men bandet för att knyta i midjan kunde vara i en annan färg.

På den högra bilden syns även en " Zibbelini" ett litet (dött) pälsdjur som finare damer bar som tillbehör till dräkten under mitten av 1500 talet

Raphael 1550

Pamigianonini 1530-35

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"coverciere" en form av partlet eller axelskydd eller vad man nu skall kalla det.

En slags tunnare ibland flortunt eller tjockare tyg som täckte axlarna som fästes utanpå klänningen.Det var nog tänkt att fylla uppgiften att skyla eller värma, men det blev ett plagg att visa upp sin rikedom genom för det var ju bara de rikaste som hade råd med flortunna lyxiga tyget. En del covercierer kantades med pärlor eller smala fina band.

Bronzini1555

Lorenzo Lotti 1506

Raskt över till hur man syr sig ett tidsenligt förkläde och en coverciere

Lovisa 2005

Ja ett förkläde var ju inte så svårt rakt tygstycke som rynkades i ena kortsidan där ett långt färgat band syddes fast sedan vändsydde jag så att det blev ett långt skärp som knyts bak. Tyget jag valde var en mycket gammal underkjol från början av 1900 med infällda spetsar.

Rekommenderar loppisar för att hitta sådana fynd som gamla underkläder och spetsar

Mönstret till min coverciere har jag gjort från ett partlet mönster som i sin tur gjorts från bak och framstycke. Vad jag gjort är att göra ärmhålen större, man får prova sig fram för att få en coverciere som ligger snyggt och inte skrynklar.
Ungefär såhär ser mönstret ut.

Lovisa 2005

Såhär ser min färdiga coverciere.

Kanterna har fått en tunn bård av pärlor, dock inte i ärmhålen. Pärlor på band finns på ex Panduro.