Färg nyanser
 
Visste du att ett mänskligt öga kan urskilja flera tusentals olika nyanser ( toner) färg. De 6 eller 8 färger som ligger i din palett kan blandas till helt nya färger. Därför bör färgerna vara valda med omsorg, så att eleverna har chans att kunna använda rena grunfärger för att kunna blanda.
Ibland har jag sett färgpaletter med de mest omöjliga färger i. Ex cerise, limegrön, turkos, lila osv. En cerise färg kan aldrig bli julröd eller fungera som en riktigt röd färg. Däremot kan man blanda till ex cerise av grundfärgerna.
 
 
Märklig palett på min ära!
 
 
Den här bilden skall visa ungefär hur färgerna förhåller sig till varndra.
 
  
 
Tre stycken grundfärger.
Som man kan blanda till alla andra färger av.
Det som ligger mittemot en grundfärg är kontrastfärgen.
 gul--lila
röd--grön
blå--orange
Tillsätter man lite svart, får man en dyster nyans.
Tillsätter man lite vitt får man en "sk" pastell färg
 
 
 
Ett förslag till vilka användbara färger som paletten kan innehålla.
 
 
Riktigt klar röd,  citrongul,  riktigt klarblå, mörkt brun, ockra, mörk grön, turkos. Dessa färger är utvalda därför att:
Alla tre grundfärgerna
är representerade, av dessa tre röd, gul och blå kan man göra alla andra färger. Eftersom en del färger är " sk nyttigare eller mer använda eller svårare " att blanda till är de med i paletten.
 
 
 
Konturlinjernas gissel
 
 
 
 
Svart är en blandning av alla tre grundfärgerna så den brukar jag låta ligga bredvid paletten, för den används lite för flitigt till ex konturdragning vilket gör att färgläggning av bilden är näst intill omöjlig eftersom den smetar ut sig väldigt, dessutom kan man hellre göra en mörkare nyans av den färg man målar med, det brukar bli ett bättre resultat. Vitt är egentligen inte någon färg. Den kan man använda för att ljusa upp så att man får pastell liknande färgnyanser.
 
 
Gräddbulle tävlingen.
 
 
En enkel övning är att visa för eleverna att det faktiskt kan bli
svart av bara tre färger.
 
 
Gräddbulle tävling
 
 
 
 
 
Vem kan vika flest rutor??
Man använder sig bara av vanligt papper som viks så många gånger man kan. Sedan börjar den egentliga övningen i att blanda färg
Ge ungarna sedan instruktioner om att de får bara använda 2 st grundfärger.
Ex gul och röd.
Visste du att det mänskliga ögat kan urskilja flera hundra tusen olika färgnyanser? Så att blanda till ett par olika nyanser kanske ca 30 olika rutor med egen färgnyans brukar gå, men det krävs lite tålamod och koncentration.
 Vikuppgift
 
 
 
Vad är ett stilleben?
 
Själva ordet är tyskt och kan väl översättas ungefär så här Fortfarande levande eller verklig. Genom konsthistorien finns det otliga exempel på hut man har försökt att avbilda saker uppställda i en snygg hög på ett så fotografiskt verkligt sätt som möjligt. Det som är genomgående är att man i många fall har ställt upp sakerna efter en tänkt triangel.
Man börjar således med att tänka sig en triangel, och fösöker att rita upp sakerna inom den tänkta ytan.
 
 
 
 
En del saker hamnar lite utanför den tänkta triangeln men det skulle se märkligt ut om man kapade av sakerna så det gör inget. Några saker kan ligga bakom , dvs det är en början på hur man skapar djup i bilden. Efter att man ritat ut sakerna drar man linjer över papperet. OBS tryck inte med pennan.
 
Det här är en bra övning i färglära, där man övar upp:
 
 
  • Känslan för vad du har i penseln, blöt eller torr färg.
  • Motoriken, håll dig på rätt sida av linjen.
  • Vetskapen om vad som händer när man blandar ihop 2 olika färger.
  • Koncentrationsförmåga och noggrannhet.
 
Stilleben uppgift
 
 
 Var kommer ljuset ifrån??
För att bilderna skall bli lite intressantare skall man tillföra lite ljus och då blir det naturligt att det faller skuggor.
De flesta barn ritar naturligtvis solen på papperet. Men man behöver inte rita ljuskällan.
 
 
 
Det första man måste göra är att bestämma varifrån kommer ljuset ?
 
Kommer ljuset från vänster blir allt ljusare på vänster sida.
   Följdaktligen blir alla högersidor mörkare.Sk självskuggor.
 
Träd med självskugga
 
 
Hur gör man då en ljus och en skuggad sida?
Skall det bli ljusare  blanda i lite ljus färg ex gult eller vitt.
Skall det bli mörkare, blanda i ex lite svart
Varken det ljusa eller det mörka skall vara helt svart eller vitt, utan bara en toning av den färg man målat med, antingen ljusare eller mörkare.I och med att man klarar att skuggar själva föremålet är det naturligt att det  blir " sk" slagskuggor, från föremålet ut på marken eller golvet eller vad det nu kan vara.
 
 
Träd med självskugga och slagskugga
I och med att du skuggar din bild skapar du automatiskt djup i bilden.
Lite perspektiv med hjälp utav färg.
 
 
Vått i vått
 
Det kallas ibland lavering eller som här vått i vått. Det är användbart när man ex skall göra himmel, så att man slipper de där hemska  vita himmlarna med blåa!? moln med konturlinjer runt som jag sett ibland.

Gör så här blaska på massor av vatten där himmelen skall vara. Det skall liksom bildas stora pölar av vatten. Droppa ner färg. Den kommer nu att sprida sig i vattenpölarna. Så länge det är blött kan man fösa runt färgen dit man vill ha den.
Om man nu vill ha ett vitt moln. Se till att ingen färg flyter dit där man vill ha moln. När man är nöjd med sin himmel låt det torka.
Ja så enkelt var det.
  Uppgift
 
 

 Otaliga är de gånger jag vandrat genom korridorer och sett hur en klass kämpat för att göra stora sk väggtidningar. Tyvärr är det nu så att det består oftast av så mycket text att ingen som inte tvingats, orkar läsa. Man tittar lite på bilderna och så är det bra med det, kanske man läser en och annan rad som skrivits i en avvikande färg. Mycket ofta har jag sett följande ex:
 
 
Ungarna brukar ha lite svårt att bestämma sig för vilken färg de skall använda till rubriker och överskrifter. Därför brukar de gärna göra varje bokstav i olika färg.
Nu skall man bara ha detta i åtanke att gul färg är den färg som syns minst på ett långt avstånd. Effekten blir då:
 
När man kommer gåendes i korridoren ser man följande:
 
 
 
 
Eftersom den gula färgen syns så dåligt på håll kan man inte urskilja de gula bokstäverna. OM man inte ramat in dem i en starkt avvikande färg
ex rött eller svart
 
Åter till meny