Dress början av 1600 inspirerad av

Jan Steen´s målningar

Med tiden har jag erfarit att fina dräkter är obekväma. Så jag tänkte göra mig en ny bonde/arbetar inspirerad dräkt för jag vill kunna röra mig obehindrat.

Efter att ha studerat Jan Steens bilder och kikat runt i timtal på webben bestämde jag mig så.

Här är resultatet i bild och text.

 

 

Ja såå här skulle det bli i slutänden.

Huvudbonaden hittade jag här

 

Det börjar med kaffe och funderande över koppen sedan skissar jag lite och funderar över tygval.

 

 

 

 


Västen

Till västen valde jag ett ylletyg och fodret är av något brunt tunnare tyg som ser lite linne/ bomullsartat ut.

Jag använde ett vanligt västmönster. Sydde ihop yttertygets delar och fodrets delar sedan satte jag det på min provdocka eller sätt det på dig själv med avigsidan ut.

Mät och markera med krita den djupare linjen för att få urringningen. Västen är sydd med delat fram och bakstycke för att få en bättre passform.

För att lättare kunna syhiop och för att de olika delarna skall passa ihop bättre brukar jag stryka ut sömmar och liknande. Ett tips när man stryker kurviga sömmar är att hålla upp den delade sömsmånen lite i luften så delar den sig automatiskt under strykjärnet, när man stryker.

Lägg ihop fodret med övertyget räta mot räta och sy runtom, lämna ärmhålen och en bit i nederkanten öppen, där man skall vända det hela. Pressa ut.

En bit in på tyget runt ärmhålen brukar jag sätta fast lite knappnålar för att de olika tygerna inte skall glida fel när jag viker in kanten runt ärmhålen och syr för hand.

Sy ihop nerekantens hål för hand.

Lägg framsidorna mitt emot varandra som de skall vara och markera med en penna ut var du vill ha öljett hålen. Använd helst en syl för att göra hål, men det funkar bra med en håltagare med, hålen blir då lite större.

För att få snygga öljetthål krävs lite diciplinerat syende. Man vill inte ha en massa fästtrådar eller knutar lite här och där på det färdigsydda plagget.

Börja med att sticka ner nålen en bra bit från själva öljetthålet, när du sytt hålet färdigt dra lite i börjantråden och klipp av, tråden kommer att dras in mellan tyglagren gör lika i slutet när du sytt färdigt.

Resultatet blir hål snyggt avslutade utan en massa fäst stygn som syns eller lösa trådar.

 

 

 

  

 

 

Särken

Själva särken skall vara lite V fomad i urringningen och vara öppen ända ner till västkanten. Det skall vara en pösig öppning med mycket tyg och pösiga ärmar som är halvlånga.

Jag började med att lägga ut enkla mönsterdelar på gammla lakan, sidosömmarna på MF, MB och ärmarna är sneda, bland de mer enkla mönstren. För att det skulle bli extra mycket vidd upptill i öppningen la jag till lite extra tyg MF och MB. Man bara flyttar mönstret en bit in på tyget så har man lagt till lite extra vidd.

När man sytt ihop dessa blir hålet jätte stort och fyrkantigt men MF har ett jack rakt ner så långt som man vill ha sprundet.

Var skall detta sluta?

Här började jag att tvivla skall detta tygschabrak verkligen bli en särk såsom jag har tänkt mig?Nåväl det är bara att fortsätta och se hur det fungerar i slutänden.

Klipp ut en bit linneväv sicksacka biten runtom nåla fast den på det sicksackade sprundet på framsidan. Sy nära kanterna runt sprundet från avigsidan, med raksöm, klipp upp och vänd över den fastsydda extra lappen tyg.

På baksidan ser man nu lappen och framifrån har man ett fint sprund.

Sy ihop särken i sidorna.

Sy en kanal i halslinningen och trä i ett band. Hals linningskanten kommer att vecka och korva sig, det gör inte så mycket eftersom både halslinningen och ärmsluten skall dras ihop och bli rynkade. Vad det gäller ärmarna valde jag att ha gummiband för att det är töjbart. Drar man upp ärmen så stasar man inte armen för att det sitter för hårt. ( lite fusk) samtidigt håller det åt runt armen om den sitter längre ner.

 

 

 

Paus i röran

Jag är en ivrig typ och måste se om min plan håller och det skall gå fort så ibland hinner jag inte städa mellan varven. Det är helt enkelt en sådan röra att det är ett under att det blir något, eller att jag hittar..

 

 

 

 

Kjolen

Kjolen var en särdeles enkel sak att tillverka.

Jag hade ca 3 meter linnetyg, som jag veckade ihop så att den totala längden stämmde överens med mitt midjemått.

Linningen gjorde jag väldigt bred av den enkla anledningen att det är fult med glipa mellan kjol och väst när man rör sig eller lutar sig framåt. Jag sydde fast linningen från rätan på maskin vände över och sydde för hand på baksidan.

Knäppningen blir mitt bak och där använde jag hakar och medeltida "tryck knappar".Fållen strök jag först upp efter att ha mätt längden sedan är det bara att vika in två varv så att inte traskanten syns.

 

Hela tiden har jag haft lite känslan av" öltant från tyrolen"! Jag beslöt att kolla upp det på webben. Och mycket riktigt det finns precis sådanahär dräkter idag.

En sk dirndl från Österrike

 

 

Detta är min tidiga 1600 tals dress.

I "rå falukorvs" färgat ylletyg med snörning i grönt och grå kjol i linne samt vit linne huvudbonad .

Grönt linne förkläde som är rakt i midjan och bärs uppfäst i linningen. Särken blev precis så pösig som jag ville, dessutom är dressen bekväm, så nu kan jag spela brännboll i den eller diska!