Väst eller doublet från 1500 talet

Denna västen är inget för den nervklene. Det är mycket pusslande men en rolig utmaning.

Utgå från det personliga mönstret eller från ett vanligt västmönster.

Tillsätt en ståkrage samt rullar som fästs ovanpå axlarna vid ärm hålen.

De vertikala remsorna är gjorda i sammet och de sneda remsorna i filtad ull ( jag köpte vanlig ull och tvättade i hett vatten för att få den filtade effekten.)för att man ska slippa att kantsy dem

 

Börja med att göra 2 uppsättninar exakta kopior av mönstret som du har passat till efter dina mått.

Komihåg att ev lägga till lite extra vidd mitt fram så att du senare har lite extra att ge på ifall det visar sig bli trångt runtom. Västen ska ju kunna knäppas fram, så det måste finnas lite extra vidd för att framdelarna skall ligga lite omlott.

Hals öppningen ritade jag en bit upp eftersom det skall bli en ståkrage upptill på västen.

 
rita på det ena setet av kopiorna ut var du vill ha de vertikala remsorna både bak och framsida, rita även ut bredden på dem. Den hela kopian av mönstert användes för att rita ut det underliggande tyget som skall lysa igenom ull remsorna. I mitt fall en borgognerödbrun nyans av ett sidenartat tyg. Samt även till foderbitarna.  

 

Ett tips när man markerar ut alla remsor är att se till att det är en vertikalremsa som ligger längs med ytterkanterna i sidorna , mitt fram och bak, det underlättar när man skall sy ihop det hela.Glöm inte bort att nummrera dem det underlättar.

 

 
 

Denna ena kopian av mönstret skall du sedan klippa i efter alla utritade remsorna, så det blir en bunt med pappers remsor.

 

 

Överför alla pappersremsorna till tyg och klipp ut remsorna av sammet,glöm inte sömsmånen..

Jag klippte ut de vertikala remsorna efter mönstret, sicksackade dem och strök in kanterna för att det skall vara enklare. Märkte dem med nummer och vilket som skulle sitta upp, allt för att inte vimsa ihop det senare. Vilket visade sig senare vara en smart idé.

Undertyget fungerar nu som mall för att alla remsor skall komma på rätt plats.

 

 

 
Till värket ! Lägg ut alla vertikal remsor där de skall vara, efter numreringen på undertyget. Sedan är det bara att pussla, pussla och pussla. Jag fuskade, egentligen skall remsorna i sammet och ull sys ihop till ett lager som läggs på fodertyget, men jag gjorde så att jag sydde fast alla remsorna, längs med sammetskanterna direkt på undertyget. Detta fungerade väl och glipan som skall skapas genom ullremsorna fanns kvar,
 
Undertyget fungerade som mall för att jag skulle få exakt passform till delarna för västen. Det hela blev efter att jag sytt fast alla remsor ett ganska stabilt tjockt sjok av tyg vilket i sin tur gjorde att jag kunde skippa mellanlägg av kraftigare tyg för att få västen stabil. Den önskade effekten med gliporna mellan ulltyget och undertyget, var bibehållen efter sammansyningen.
Så här ser resultatet ut så långt.  

På axlarna sydde jag fast remsor av sammet längs med axelsömmen för att det skulle bli stabilt och inga remsor som liksom lossnade av en händelse.

Detta skall göras innan kragdelen sys fast. Sedan syr man fast kragdelen.

 

Nederkanten av västen fick en remsa av sammet som hade ett kraftigare mellanlägg för att det skulle bli samma stabilitet i sammeten som i det sydda tyget.

Jag använde västgrund mönstert och gjorde remsan efter nederkanten på mönstret, bara förlängde en bit nedanför. Så remsan består egentligen av tre delar ( 2 fram och en bak)för att den skall vara lättare att justera i sidorna ifall det blir helt galet.

 

Så undertyg och alla remsor blev ett tyg, som syddes ihop i sidorna som ett tyg och sedan kläddes med foder inuti.

Fodret görs identiskt med västen, och sys fast överst på kragen samt i framkanterna. Räta mot räta, justera och stryk sömsmånerna, vänd och du har en snygg kant uppe vid kragen och framtill på västen.

Jag vill att anblicken av västen skall vara en mer sober syn så det foder som syns framtill och vid kragen är åt det bruna hållet, baksidan som ingen egentligen skall se kan vara av annan färg. I mitt fall klarröd för det bruna fodertyget tog slut!

 
Axlarna kantades med sammtesband. De syddes på efter att västen sytts ihop och fått en förstärkning av sammetsband på axelsömmen. Sy från rätan. Sammetsbandet är klippt på diagonalen så att det blir enklare att " ta kurvorna". Jag brukar fuska med avsluten. Bara vik in kortänden av den bit band som kommer att ligga överst på rätan, så slipper du att syihop slutet och ev få en kulle där för att alltihop korvade sig och blev en knöl. .
 

Jag bestämde mig för att ca 14 st ihopvikta tygremsor på var axel skulle vara ungefär mitt behov . Först tog jag foder som ströks med fliselin, eller om man hellre vill ett styvt mellanlägg, dvs ett styvare tyg för att det krävs lite stadga i rullarna så att de hålls ut, när de är monterade på axeln. Var bit är ca 7X14 cm några bitar är lite kortare eftersom de skall sitta nederst mot ärmhålet och bilda en lite avtonande kant. Räta mot räta syddes ull fast sedan vände jag alla bitar strök ut dem och syddefast en smalare remsa sammet. Detta gjorde att mina axel "snuttar" blev styva och håller formen när de är på plats. Alla " snuttarna" syddesihop i nederkanten med sicksacksöm.

De färdiga axelsnuttarna sys på för hand i dubbla rader efter att man provat ut var de skall sitta

 

Knapparna har storleken 15 mm i diameter och är mycket lätta att klä med tyg, se bruksanvisningen på förpackningen. Jag bestämde mig för att 8 st knappar klädda i sammet skulle bli lagom. Knapphålen är tränsade runt om för hand. Se tips för tränsning Hela västen syddes klar innan jag gjorde nederkanten. Beroende på att fodret drar en liten aning efter hand som du syr fast olika delar av fodret, Jag tänkte att det enklaste är att sy fast allt och göra knapphål innan nederkanten sys, för att förhindra att man måste sprätta för att det i slutänden drar sig lite och ser fel ut.

 

Det sista jag tillförde västen var en sammets remsa fastsatt för hand, runt kragen som är fastsydd över kanten, för att ge lite finish åt kanten.

Nu är dags för att sy nederkanten och fästa fodret i nederkanten. Mät och vik upp nederkanten sy fast runt om från insidan för hand .

Sy sedan fast fodret men dra upp fodret lite innan du fäster fast det för hand. På så vis undviker du att fodret drar nederkanten och att västen liksom putar ut nertill. Kanten på fodret skall precis nå över uppsyningen av västlinningen så att denna täcks och det hela ser snyggt ut. Sy löst runt om så att fodret får lite rörelsemån både i sidled och på längden undertill så att allt liksom kan dra till sig lite så att du slipper sy om för att fodret drar åt något håll i västen. Det är bara såååå retsamt när man tror att man är klar att behöva sprätta upp.

 
 
. Det färdiga resultatet.Inte helt fel!  
 
     
     
     
     
     
Tips och råd!

Klipp alla remsor i tyget/n på diagonalen. Av den enkla anledningen att du får remsor som kan böjas och formas enklare ex runt ett ärmhål utan att det skrynklar eller veckar sig. Vad du gjort är att du i princip tagit bort stadgan i tygets trådriktning på det sätt som det är vävt.

Markera alla remsor med nummer och vilken del av remsan som skall vara upp.

Markera upp och nersida på kragdelen samt nederkanten på västen. Annars kan man ge sig på att man syr fast det hela upp och ner.

Lägg gärna till lite extra längd, och bredd på västen, för det är betydligt enklare att klippa bort lite som blev för mycke, istället för att sy fast en extra remsa.

Ha alltid strykjärnet på och nära till hands. Allt är mycket lättare att sy fast, nåla fast eller få ordning på om det finns en struken distinkt kant, att gå efter.

För att få osynliga avslut efter att du sytt för hand låt tråden löpa under tyget dra lite i det, och klipp tråden drar tillbaka sig under tyget och kommer unte att synas.

När du börjar att sy en söm på maskin börja någon mm in, backa ut till kanten och sy sedan sömmen avsluta med att backa en bit in. På detta sätt klipps aldrig trådarna av ute i kanten där de ev kommer att synas som spretande småtrådar. Du kommer alltid att klippa av tråden/arna en bit in i sömmen.