Rörliga bilder

Att arbeta med en videokamera tycker eleverna oftast är väldigt spännande. Det finns dock ett stort men!!!    Man måste ha ett bildmanus, eller åtminstone veta vad man skall filma, annars blir det allt annat utom det man ska filma filmat. Ge dom en kamera och se vad som händer i annat fall!
 
 

Till exempel:
Närbild på svalget,oskarpa extrema närbilder tex ögat,
någon som rapar och skriker, osv, osv.
 
 
Mest bara rappakalja.
 

Först måste man kanske gå igenom lite av hur man skall filma för att få ett någorlunda resultat.
( Att visa en synnerligen dålig videosnutt eller det som filmats utan anvisningar, brukar hjälpa eleverna att förstå.)

Rör inte kameran för fort! Det brukar framkalla illamående när man skall se det som film. Det blir liksom snurrigt och flimrigt på tv:n

Motljus skall man undvika när man filmar. Det syns mest som svarta gubbar mot ljus bakgrund.
 

Använd ett stativ! Minsta lilla darrning på handen ser man på tv:n, och försök inte att gå med kameran, det blir en guppig bild.
 
Filmaren dvs den som håller i kameran skall vara tyst! Det är den personen befinner sig närmast kamerans mikrofon, och minsta ljud denna person ger ifrån sig låter väldigt mycket.

Panorera, man för kameran i sidled, vågrätt.

Tilta, man för kameran upp och ner, lodrätt.

Bild utsnitt är oxå bra att kunna. Om man filmar allt på ett enda avstånd blir det verkligen tråkigt! Alla speciella händelser som man vill att åskådaren skall uppmärksamma skall man för det mesta filma  på nära håll, annars går liksom poängen förlorad.
 
 

         Närbild.
               Det är när du ser huvudet.
 
 

 
Halvbild.
Halva människan ungefär kan man se.
 
 
Helbild.
Nu skall man kunna se hela människan.
 
 
 
Panorama bild.
Man kan se hela mäniskan och var den befinner sig.
 
 
 
Extrem närbild.
Om man vill titta riktigt nära på något, ex en finne! Eller något annat intressant.
 
 
 

Ja åsså var det det här med bild manus! Gör det inte för krångligt, för eleverna tröttnar ganska snabbt på det. De brinner av en iver att få filma och har egentligen inte tid med sådant onödigt.Att veta vad och var man skall filma är A och O, i annat fall går det som beskrivits ovan!

Den idé som skall filmas bör vara någorlunda realistisk. Inte hur man spränger alla morötter för elefanterna på en cirkus! Eller åker ut i rymden och träffar aliens i stora flockar. Man måste tänka efter, är det möjligt att filma? I så fall hur?
 
 

 

 Enkelt bildmanus
med rutor att rita förklarande bilder i.
Med textrutor under varje bild.
 
 
Här ritar man ex bildutsnitt
 
Helbild 
Halvbild 
  
 
 
Närbild
Förklarande text. Om  hur, var  och vad.
Man kan rita en skog, eller Besktiva rörelser Tex tilt och 
 
 
panorering. 
Och här text om vad  som ska filmas
 
 
 
 

Har man ett bildmanus har man något att gå efter! Man behöver inte filma i ordningsföljd! Man vet var man skall filma, och hur! Vilket bildsnitt man skall använda och hur man skall föra kameran.
Förr eller senare råkar man ut för fenomenet, det är någon i filmgruppen som är borta. Då är det jättebra att i manuset se om det finns något man kan filma där just denna personen inte skall vara med och agera.
 

När man har kommit fram till en bra idé som håller för att filma. Kommer frågan vem skall agera och vem skall filma?
Det går bra att turas om, så i en filmgrupp bör man vara minst tre och som mest fem, för annars blir det svårt.

För många skapar oro, för det är alltid någon som blir utanför och inte har något att göra.

För få i gruppen brukar resultera i att, man får låna in någon annan tillfälligt. Och denna tillfälliga person är naturligtvis inte tillgänglig nästa gång det blir aktuellt för ett inhopp.
 

Vilken rekvisita behöver man? Ja här bör man nog hålla nere illusionerna och inte göra för stora saker av det hela, utan använda sig av vad som redan finns och komplettera. Det är jätte bra om man dessutom kan förvara rekvisitan på säkert ställe i salen. Den som brukar ha med sig rekvisita glömmer det ofta hemma, vilket resulterar i att man inte kan filma den dagen. (Om man inte kan hitta en annan sekvens i sitt bild manus!)

 Åter till meny