Anatomi uppgifter
 

Att försöka rita en människa i rätt proportioner ( eller så att alla storlekar stämmer med varandra.)Ett A4 papper delas på mitten. Mitten av papperet symboliserar var ljumsken skall vara, sedan skall det vara lika mycket över som under ljumsken.

Armarna slutar på mitten av låret och fötterna är stora, större än man tror.
( beräkna ca 2 lektioner)
 
 Tillbaka till anatomisida
 
 
 
Enkel skissmetod a lá korv
 

. Om vi nu tänker oss att vi bara har en kropp utan armar ,ben och huvud så ser det ut ungefär så här.

 

Ben och armar delas upp efter var de har leder ex:
Övararm-------underarm
Lår----knäled-----underben
 
 

För enkelhetens skull skall vi nu kalla de olika avlång delarna för olika slags korv ex:

Arm bitar= prinskorvar ( de är lite mindre)

Benbitar= frukostkorv ( de är lite större )

Knäled = Falukorvs skiva ( det är en så stor led att den får en egen del )
 
 

Pröva nu att skissa ( skissa dvs rita med många streck utan att trycka för hårt, för att det skall gå att sudda bort. ) upp efter denna "korv metoden" blir det plötsligt enkelt att förändra olika ställningar på gubbarna som man ritar.
 

 

På detta sätt är det relativt enkelt att ändra ställning på figuren, man behöver inte sudda ut allt utan bara ändra där det finns leder, vid armbåge handled, fotled och knä.
 

OBS       OBS
Dett är bara ett sätt att skissa upp så att det blir rätt proportioner, när man ritat önskad ställning bör man sätta på kläder och rita till  miljö.
Ge eleverna i uppgift att rita en gubbe som inte står rakt upp och ner. Gubben får vara vem som helst, ung eller gammal, man eller kvinna. Den måste göra något så att den har en ställning  utöver rakt upp och ner. När man gjort en bra ställning är det dax att sätta på kläder. Därför skall man skissa först, så att det går att sudda ut själva korvgubben som bara är till för att göra grundställningen. Naturligtvis måste man sätta till lite bakgrund.
( Beräkna ca 2-4 lektioner)
 
Tillbaka till anatomisida
Åter till meny