Christine de Pizan

(1364-c.1430)

Kanske den första kvinnliga filosofen

 

 

Christine de Pizan var en av de första kvinnor som skrev om de orättvisor som kvinnor ofta utsattes för, ofta genom religion, kulturellt arv eller ren dumhet.

Är du intresserad av att läsa om henne så hittar du en biografi här

Du kan även kika här på hennes dräkt och biografi

Min version i bild och text om hennes liv och leverne

 

Detta är en bild av Christine de Pizan och hennes son

Hennes dräkt består av 3 olika delar som jag försökt mig på, att rekonstruera. Under den blå överklänningen som har släp samt öppna ärmar från armbågen och ner, och som förmodligen är helfodrad med vit päls. Har Christine en mörkt röd åtsittande underklänning. Huvudbonaden förekommer i olika varianter ibland med haklin ibland utan.

Detta är min variant på huvudbonad

 

Först tittade jag på alla möjliga olika bilder och funderade lite på måtten jag kom fram till att mina horn skulle ha en längd av ca 13 cm samt en omkrets på ca 14 cm. Dessa skulle fästas på ett band runt huvudet som är nästan omkretsen på huvudet i mitt fall ca 50 cm. Hornbandet döljs av ett brett linband som virats runt hornen samt huvudet.Över alltihop vilar en slöja.

Hornen klipptes ut i resttyg som är tunnt och därmed i sig inte har någon tyngd. Dessa horn klipptes sneda i basen (jag återkommer till varför). De fylldes hårt med ifyllnads vadd samt en dubbelvikt ståltråd/Wire inuti var horn för att orka hålla upp slöjan som skall vila ovanpå
Detta är då bandet där hornen skall fästas. Innan du syr ihop hornbandet, låt 2 band ligga inuti som sedan kommer fram när man vänder det hela rätt, detta för att man skall slippa sätta i knytband efteråt. ( sy gärna lite fram och tillbaka på bandet inuti för att det skall hålla bättre)
Eftersom huvudet är rundat, ändrar hornen riktning när man knutit på sig bandet. Hornen ser ut at vara sydda in mot varandra, men på huvudet vänds de rakt upp eller lite snett ut. Därav att de från början klippts av snett.

Huvudlin/haklin

Ja här rationaliserade jag friskt. En tub i lintyg som dras över huvudet och döljer håret samt halspartiet.Jag mätte och ritade sedan gjorde jag ett sytt prov bara för att se att jag kunde dra det hela över huvudet utan att kväva mig själv. Det var även viktigt att hela halspartiet samt urringning skall döljas eftersom nederdelen av hak/huvudlinet skall sättas fast med knappar runt den blå klänningens öppning.

 

Måtten är ungefär :

55 lång samt ett invik på ca15 cm upptill, i var sida nertill en kil ca 20 cm hög samt ca 20 cm bred.

ca 35 cm brett nertill (utan kilar). Linet rundas i nederkant

 

 

Jag sydde en test den första blev fel. För att få det rätta måttet runtom, måste man mäta från under hakan till den högsta punkten på huvudet. Inte som jag gjorde vid första testet, runt ansiktet

Efter att ha provat och sett att det verkligen fungerar, så kom jag på att det var ju fasligt vad mycket tyg i veck det blev under hakan!

Jag nålade ihop vecken och sydde ihop och klippte bort överflödigt tyg. Det hela slutade med att jag nu har ett anpassat huvud/haklin för mig.

Slöjan som skall vila över hornen mäter 57 X 83 cm

Bandet som viras runt hornen samt något varv runt huvudet mäter 15 X 270 cm

Såhär ser mitt resultat ut

Denna huvudbonad består alltså av 4 st olika delar, allt sytt i tunnaste lin delvis för hand

 

Plockar man av slöjan ser det lite djävulsaktigt ut. För att inte tala om hur det ser ut innan det breda linbandet rullats på!

För att få det rätta "stuket" på dena skapelsa åtgår det ca 8 nålar.2 av dem ska vara synliga så de bör vara medeltida silvernålar att fästa slöjan med, men de nålar som finns under slöjan är vanliga knappnålar. Vanliga nålar är skarpare och man behöver inte lika mycket kraft för att föra i nålen i tyget. För om man missar lite och kommer åt huvudsvålen.................. Vill man ju inte göra det med full kraft:)

Dräktens klänningar

Till de 2 klänningar som utgör denna dräkt valde jag ett tunnt mörkrött linnetyg, till mellanklänning. Denna klännings kommer samtidigt att fungera som särk, eftersom den skall vara väldigt figurnära, så får det liksom inte plats med något mer under. Överklänningen är pälskantad i vitt, mot sammet i blått. Förmodligen är hela den blå överklänningen fodrad med päls, men det skulle enligt min mening bli för varmt. Därför kommer endast de speciella hängande ärmarna samt halskant och nederkanten att få päls.

Den röda mellanklänningen

Den röda mellanklänningen är gjord enkel efter herjolfnes nr 41 Den skall vara figurnära, därför valde jag knappalternativet för ärmarna, så att jag kan knäppa in mig. Urringningen behöver vara ganska väl tilltagen eftersom den blå överklänningen skall dölja den röda klänningen vid halsen.

Efter att ha måttat ut en större urringning för att inte den röda klänningen skall synas i halsen under den bå klänningen sydde jag i en extra platta längs med ena sidan av snörningen mitt bak. Detta för att då kan man snöra upp lite utan att hud eller annan särk syns det är fortfarande rött och ser alltså inte för trångt ut, lite extra säkerhets och "ätmån" garderobs temperatur växlingar alltså!
Var sida har kilar som ser ut att vara 4 st i var sida, men det är egentligen bara två kilar med längsgående sömmar.

Till dräktens ärmar gjorde jag ca 40 st handsydda knappar i rött tyg. Spillbitar efter urklippet av den röda klänningen.

Börja med att gjöra en cirkelmall som används till alla knappar så att de blir lika stora. Tråckla en rund cirkel en bit in på tyget. Vik in kanterna samt fyll även med spiltyg om så behövs. Sy ihop så att det bildas små fasta kulor som sedan används som knappar. Tar lite tid men är snyggt när det är en lång rad av små knappar på ärmarna!

För att veta var knapparna skall sitta gör såhär.

Sy först alla knapphål.

Lägg knapphåls sidan mot den andra sidan som det skall sitta ihop, när det är knäppt.

I var knapphål närmast kanten markera, genom hålet på det underliggande tyget, med spetsen av en penna i avvikande färg. Så får du ett märke där du skall sy i knappen.

 

 

 

 

Den blå överklänningen

Eftersom den blå klänningen är sydd i sammet måste man tänka sig för lite extra.

Sammet har lugg på framsidan, vänder man tyget eller klipper ut kilarna upp och ner, jämfört med klänningen så skiftar sammetstygets färg. Det krävs alltid lite extra tyg för man kan inte vända upp och ner på något, när man klipper ut det. Eftersom jag hade tyget i 2 separata bitar var det första jag gjorde att kolla färgskiftningarna, och på sätt utröna vilket som var upp och ner. Detta markerade jag ut på baksidan av tyget med penna/krita

 

 

 

 

 

Den blå klänningen är sydd efter ett enkelt mönster, med ett helt framstycke, här chansade jag och lade mönstret lite snett så att det skulle bli bredare längre ner. För säkerhets skull klippte jag ut en kil ifall inte bredden nertill skulle räcka, utan jag behövde även en kil mitt fram.Halsen modererades efter den röda klänningen eftersom den inte skall synas. Kilararna i sidorna är längre vid den kanten som skall sitta mot släpet. Baksidan är sydd i ett stycke med en öppning mitt bak i ryggen för snörningen. Anledningen är att ett släp med mittsöm inte är lika snyggt. Eftersom släpet är längre ( i mitt fall ca 50 cm längre än hellängden på klänningen), så blir kilarna i sidan längre mot den sidan som skall ligga mot släpsidan

 

 

 

Ärmarna är det intressanta på just den här modellen. De skall ju egentligen efter vad jag kan se på bilderna vara helt fodrad i vit päls ( i mitt fall fuskpäls), ärmarna är öppna från armbågen och ner.

Jag utgick från ett vanligt ärm mönster och gjorde om det.

För att inte den hängande delen av ärmen skall se lite tunn/smal ut så drog jag rakt ner vid ytterkanterna, istället för som på ursprungsmönstret lite snett inåt ner mot handleden

Fusk pälsen sys fast räta mot räta. Bara det rundade, vänd mot baksidan, och sy ihop de raka kanterna på avigsidan..

Fuskpälsen kommer bara att nästas fast på insidan av sammetsärmen en bit ovanför öppningen.

När pälsen sytts i ser det ut såhär. Nu skall den bara sättas fast på klänningen
En närbild av den hängande delen av ärmen, här syns mittsömmen .

Baksidans liv delades på mitten, sedan sydde jag fast en infodring runt öppningen, den sys räta mot räta och vänds över till baksidan, en extra platta bakom öppningensyddes fast, så att man kan snöra lite lösare och det syns blå sammet under i allafall.

Halskanten fick en infodring av päls.

Innan ärmarna monterade på plats i ärmhålen, satte jag allt på min oumbärliga assistent LovisaII. Nu syns exakt var jag skall klippa och sy för att ärmhålet samt halsöppningen skall bli precis där jag vill ha dem.
Remsorna av päls som skall finnas runt hela nederkanten klipptes i päls. Var noga med att klippa remsorna på "skrå" altså på sned, för att de skall vara böja sig efter ev rundningar och liknande. Remsan läggs sedan räta mot räta och klipps av snett. Sedan syr man ihop varje remsdel och får en jätelååååång remsa, till nederkanten.

Remsan sys fast räta mot räta, sedan viks den över och sys fast för hand.

Eftersom det skall se ut att vara päls som sticker fram från ett foder i klänningen, valde jag att göra denna kanten väldigt smal. Just för att ge en illusion av att det finns ett helt foder i päls på insidan.

Det samma gäller för den päls som sticker upp i halsringningen

 

Runt halskanten skall det komma knapphål där haklinet skall knäppas fast, allt för att se dygdig ut och verkligen inte visa någon hud. Med tanke på hur varmt det kan bli är jag glad att jag inte fodrade hela dräkten med päls:)

Seanre visade det sig att knapphål runtom inte blev snyggt, ludden från pälskanten stack upp i hålen, så jag fäster haklinet med handgjorda nålar istället