Fåfängda även på medeltiden?

 

Jag skall snart åka på en kronturnering, och det går inte an att ha samma klänning på mer än möjligen 2 fester. Lite fåfängt kanske, men vad gör man inte när man är modeslav? Ingen ork eller lust att köpa mer tyg och sy en ny klänning. Vad gör man? Jo man snidar friskt och bygger om det man redan har.

Så detta är resultatet efter att jag byggt om eller sytt om en klänning daterad 1490. Vad jag fick är något som ser ut att vara lite mer 1500 tal, men synar man tygval, spetsar, sömmar,och liknande, ser man att det är väldigt "up to date" och ett sk fuskbygge. Själva grunden är dock väldigt medeltida, och helt korrekt.

 

Jag hade en klänning ungefär 1490 med lösa ärmar. Själva klänningen ska göras om och få "sholder tabs" med pös emellan. Det skall bli en tjusig partlet med stånd i kragdelen, långa ärmar, rynk och spetsar. Här under visar jag de enkla skisserna jag utgått ifrån. Hur jag räknade ut måtten på parteleten.

Partlet mått: själva överdelen räknas ut som på skissen.

Ärmarnas längd är ärmlängden= axel ner till handleden + ca 10-15 cm. Ärmen görs med rundad kulle uppe vid axeln. Jag använde mig av ett vanligt ärmmönster, och lade till lite extra på längden.

 

Jag började med att sprätta bort den svarta plattan mitt fram.

Jag hittade en grönrandig sidenbit som jag sydde plattan mitt fram efter måtten på den ursprungligha plattan.

"Shouldertabbsen" är ungeför ca 12 X 4 cm i storlek. när de är färdiga.

De sys genom att tillverka en lång korv efter att man har strukit fast vliselin på baksidan för att de skall få lite extra stadga, sedan delar man korven i lämpliga längder. Oservera att de " tabsen" som kommer att sitta längst ner mot ärmhålet är lite kortare. Men de passar man in och provar ut längden efter hand som man syr fast "tabsen" på tygremsan och i ärmhålet..

 

 

Av det grönrandiga sidentyget sydde jag en lång korv som fylldes med resterna av spilltyg, för att hålla ut och ge lite "fluffig" känsla. Denna långa gröna korv träddes genom alla " tabbsen" och så bildade de gemensamt de "fluffiga"ärmhåls kanterna.

Allt monterades på en remsa lejongult tyg och fästes fast för hand på axlarna.

Sedan var det dax för en första kik för att kolla hur det ser ut " so far"

Donut partlet

Idén kommer från denna sida

Tag ett tyg vik det i 4 bitar. Mät från det vikta hörnet hela längden + 3 cm rakt ner. Det kommer att bildas en rundad linje att klippa efter. Klipp av hörnet ca 3 cm ner. Nu skall du ha en rund cirkel med ett runt hål i mitten, klipp rakt utt till cirkelhålet.

Tråckla ca 10 ner från den lilla cirkeln. Tråckla sedan runt kanten.

 

 

 

 

Dra ihop bägge tråcklingarna så att en rynkad stående halskant tar form

 

 

 

 

 

Den uppklippta framkanten viks in och sys för hand. Eftersom mina detaljer på klänningen skall gå i grönt har jag valt att även kanta min partlet med ett grönt band.

Det sys fast över rynket i kanten av halsen, viks över och sys fast för hand.

När det kommer till att mäta ut var ärmen skall fästas eller var axeln sitter är det mer en gissning. Jag gjorde lite fel och fick framdelen för slät, bak blev lite för rynkig. Se till att det mesta av rynket hamnar på framsidan.

När jag satte parttleten på provdockan la jag allt till rätta så at det såg bra ut och markerade därefter ut mitt på axlarna.

Sedan klippte jag en rak linje från den ena kanten till den andra kanten precis vid markeringen för axel. Lägger man ut biten ( utan rynkningar som på bilden) Är klipplinjen egentligen rät.

 

Här någonstans var första gången jag provade denna tingesten. Och kom fram till följande: kragen är för kort bak, och det är på tok för mycket rynk bak jämfört med fram.

 

Halsen fick en extra kant med spets. Istället för att knyta partleten i sidorna sydde jag en dragsko så att man kan skjuta rynkorna och passa in partleten så att den sitter på plats. Ärmarna fick lite extra "lullull" och garnityr i form av rester av spetsar och band. Ca 10-15 cm från kanten sydde jag resårband inuti ärmen . Så detta är ett fuskande utan måtta i den här varianten av partlet.

 

Huvudbonad? Ja det ger sig det kommer senare, måste fudera lite först vad kan tänkas bli snyggt till?

Det blev en Bundleine

Så här var det och så här blev det.