Flamländsk inspirerad dress

 

Jag kikar mycket på internet. Sedan tar jag en bit här och en bit där. Detta sätts ihop till någon tidsenlig dress, men i en egen komposition, med eget färgval. Ibland utgår jag från en bit tyg, en bild, en målning, eller något annat som inspirerade. På inget sätt hävdar jag att så här ska det vara eller så här gör man.

Inspirerande källor

 

 

 

Heathers flamländska dress och en massa bra länkar

Stråhatt

 

 

Som sagt jag snurrade runt en hel del på internet, kikade på sydda saker, målningar, bokmåleri osv.

Detta är den första skissen som jag skall utgå ifrån, när jag gör mönster och syr.

Jag syr alltså en dress inspirerad av en Brügel tavla, med V-formad baksida på livet

 

 

Ett golv, är bästa platsen för att göra ett mönster. För det åtgår en stor yta.
Detta är en bild på ylletygets utlägg. Här fick jag skarva lite i det mörkblå yttertyget baktill.

Den grå mellanklänningen av linne är färdig så gott som.

Nyfiken är jag så det nålas bara ihop och hängs på Lovisa II.

Mitt bak syr jag fast en platta av tyg längs med den ena sidans öppning. Själva kanten för MB viks över så plattan ligger alltså löst under den vikta MB kanten.

På detta viset kan man justera öppningen mitt bak utan att man avslöjar eller visar något av det som finns under.

Eftersom infodringen på den grå mellanklänningen hängde utanför axelbanden i klänningen klippte jag av infodringen och sydde fast, på baksidan för hand.
Här syns den längsgående fastsydda extraplattan mittbak, samt den handgjorda snodden till de handsydda hålen i snörningen

 

Den yttre delen till den Flamlänska dressen är dubbelsydd i två olika färger och kvaliteér. Man syr det hela som 2 olika plagg och lägger det hela räta mot räta, för att sy ihop kanten runt om.

INTE ÄRMHÅLEN, och inte fållen.

För att få ett snyggt fall som inte drar sig måste allt hänga fritt så att man kan nåla ihop tygerna.

 

 

 

 

 

Ärmhålen är ett kapitel för sig. Börja med att nåla fast yttertyget mot innertyget en bra bit från själva ärmhålet, på det viset vet du att senare kommer tyget at ligga på exakt det ställe du vill ha det, utan att det drar sig.

(Om du nu undrar över varför det ser ut att vara en kant som markerar midjan är svaret enkelt, jag gjorde livet för kort och sydde i en bit som förlängning)

Jacka alla kanterna runtom i ärmhålet. Men bara mycket fint, allra längst ut i kanterna. Varför?

Jo ärmhålet är runt och tyget behöver dra sig och lägga sig tillrätta i det runda hålet. Det lägger sig snyggare om kanterna/sömsmånen öppnats lite. Vik in kanten och nåla runt om. Sy fast för hand.

 

Särk

 

Särken för att ha under tillverkades av klännings mönstret men gjordes betydligt bredare MB och MF.

Anledningen till varför jag utgick ifrån klänningen och inte bara gjorde särken i olika kvadrater är att särken ju inte skall synas så mycket utanför kläningens öppning, och dressen dekoltage överhuvud taget. Särken skall vara rektangulärt formad i halsen inte rund, med en kant MF fram som håller vecken.

Särken gjordes av ett gammalt lakan, men nederdelen gjordes av denna underbart vackra gamla itusprättade underkjol.

En underkjol gjord av det tunnaste linnetyg med de vackraste infällda spetsar du kan tänka dig, helt handsydd.

Mittfram tänkte jag mig ett vackert spetsband som skulle hålla ihop alla veck i särken. Hals öppningen kommer ju at bli lite fyrkantig precis som klännings öppningen.

Det viktigaste att märka ut på särkens ärm är mitten på ärmkullen.

Nu är det bara at nåla fast ärmen. Är ärmen förstor lägg ett par veck mitt uppe på ärmen vid axeln.

Det syns kanske inte så bra, men det blir lite extra veckat och pösigt mitt uppe på ärmen vilket ger ett bra intryck

Efter att ha provat visade det sig, att jag är inte nöjd med urringningen, för den hotar att falla ner. Och så ser man hela bysten ner på magen om jag lutar mig framåt. Det var ju inte meningen.

Så längs med kanten på halsöppningen runt om sydde jag fast ett gummiband som håller in lite. Detta syns inte på utsidan.

När du syr fast ett gummiband glöm inte att sträcka ut det medan du syr fast det, annars drar det inte ihop sig.

 

 

Nyfiken i en strut!!!

Jag bara måste kolla hur det hela skulle kunna te sig, även fast det inte är riktigt klart.

Lovisa II och ett gäng nålar, något i den här stilen kan det bli.

Bandet mitt fram "påtar" jag dvs jag gör snöret genom en slags rundsticknings variant. Senare ska det komma huvudbonad och hatt,partlet, och kanske rentutav ett par holländska träskor.

Partlet och ärmar

 

Partletten inspirerades av Brügel

Den är gjord i svart ylletyg med mörkröd baksida, precis som de lösa ärmarna.

Denna partlet är lite annorlunda eftersom den är rak fram, men slutar i en snibb bak. Snibben sattes fast där bak med en krok, eller ett spänne. Framtill nålas den fast under bysten.

Min vän Petronilla av Ausås är duktig med att hantera silver så hon har gjort silvernålar till dressen. Framöver kanske det blir en krok eller spänne i silver med. Nu är min silver partletkrok klar!! Och den är ur tjusig. Tack Petronilla! Vill du ha kontakt med Petronilla av Ausås ang silverhantverk gå in på sidan www.orehus.com så hittar du information om henne.

 

Kika på damen i högra nedre hörnet

 

Jag använde mig av mönsterdelarna för ytterdelens liv på den flamländska dressen. Satte ihop de två bakdelarna och gjorde baksidan aningen bredare eftsommin partlet skall dölja sömmarna på det V formade livet bak.

Bak är även klippt på dubbelt tyg eftersom jag inte ville ha någon mittsöm bak.

Jag satte ihop bak och fram sidorna av livet, vid axelsömmarna.

Och nu för att inte få en glipa mellan partleten och ryggen så lyfter man bakstycket lite vid axeln.Så axelsömmen sys i den ursprungliga markeringen fram men, innanför den ursprungliga markeringen på bakstycket

Jag klippte även ut tyg för foder. Jag valde mycket vågat mörkrött.

Varför mörkrött?

Sy bägge tygerna var för sig. Lägg dem sedan räta mot räta och sy ihop, men inte i den ena sidan, fram.

Jacka alla kanter/sömsmåner och klipp av alla hörn snett. Vänd och pressa ut kanterna.
Eftersom mitt medeltida namn är Fru Lovisa af Tallkotten, så har min krok fått en egen design och ett eget mönster. Tyvärr kan man bara skönja lite av mönstret. Formen är lite kotteliknande, och mönstret som är ristat i metallen är en stilisering från tall. Kottar och grenaroch barr. Öglan som kroken fäster i är lite listigt gjord. Den är avlång, för att om man rör sig så skall det finnas lite rörelsemån i sidled

Ärmarna är sydda med rött foder, och fästa upptill med nålar. Framsidan av denna partlet variant sitter inte ihop i sidorna utan fästs med nålar strax under bysten.

Mitt bak sätter man fast snibben på partletten med en krok, hyska, hake eller nål eller fastbunden eller......... tja man kan nog ta vad som står till buds. Fast på målningar jag sett är det oftast en speciell krok för detta.

Huvudbonad

en Kerchief

Eftersom jag inte kunde uppbringa någon stråhatt, som jag tyckte skulle passa. Så beslöt jag att göra en praktisk men lite mer "tjusig" huvudbonad i linnetyg.

Börja med att mäta med måttband avståndet från örsnibb till örsnibb över huvudet. I mtt fall blev det 42 cm
Den biten som skall vara mittfram är dubbelsydd. Infodringen lägges räta mot räta och sys fast längs med ytterkanten

Glöm inte bort att klippa av hörnen lite snett och att" jacka " i de rundade hörnen, så att tyget inte drar sig utan ligger snyggt när du viker över.

Vik över infodringen., och sy fast den för hand. Sy runt om för hand.

Börja med att fästa fast kerchiefen bak i nacken med en nål, tyget skall hålla åt, så att det känns stadigt.

Ta tag i det som hänger längs med ryggen, dra rakt ut så att du har lika mycket tyg i var hand. Fäst mitt uppe på huvudet i den fodrade framkanten med en nål.

Tyget faller vackert ner i veck av sig själv

Påtad snodd

Snodden mitt fram gjorde jag genom att "påta" Beroende på tjockleken av garn som man påtar med så blir snodden olika grov. Det är väldigt enkelt. Det fungerar bra med en trådrulle med 4 spikar. Snodden blir ungefär som rundstickad. Vad man gör är att man lyftsr den lösa tråden, över den ögla som bildats på spiken eller metall pinnen.

Ja detta är vad som behövs. En påtdocka eller en trådrulle med 4 spik, garn,och en virknål. Det måste finnas ett hål i mitten, där den färdigpåtade snodden skall löpa ut.
Runt var metallpinne ligger en ögla. Dra den lösa trådänden förbi var pinne, lyft över så att en ny ögla bildas.
snodden träs genom fastsydda små metallöglor som jag inhandlat i en verktygs affär, och sytt fast längs med framsidans kanter.
En liten närbild av snodden och öglorna mitt fram.

Min idé och sykammare.

Litet trångt och stökigt, för att inte säga skräpigt ibland.

Jag tar med denna bilden för ofta ger syendet sken av att ske i den största ordning utan en tråd eller tygbit som ligger och skräpar. Vet inte hur det går till, men det har aldrig jag lyckats med!!!

Det slutade med att jag faktiskt åkte till Florens och köpte mig en stråhatt