Lite djupskapande eller perspektiv

Varför göra det krångligt ?

 

 
 

   Hur långt är det till huset?

 
 

Stor eller liten ?

 

 

 
 

Ju större man gör den lilla saken och ju mindre den stora saken ritas dessto mer ökar avståndet.            

Varför?

När den stora saken är delvis dold bakom den lilla blir det ett långt avstånd  mellan.
Det här är en utmärkt uppgift som ett förstadie till perspektiv

 

 
 

Det magiska strecket .

  

Man kan använda det till      
rumsinteriör

Eller markera horisonten.

 
  Att rita perspektiv är inte det lättaste. Att försöka förklara det är inte heller lätt, men nu gör vi ett försök. Vad man gör är att man skapar djup i bilden, och hur gör man det? Ja inte genom att försöka sticka pennan genom papperet, i alla fall. Man ritar en del linjer sneda, och ritar en del saker i bilden lite mindre. Är man riktigt snitsig använder man sig av färg perspektiv, men det går jag inte in på här.

 

Ett sätt är

längre upp på papperet eller längre ner"
 
Börja med att dra en linje över papperet, det behöver inte vara rakt. Däremot är det en fördel att ha papperet liggande. Om man börjar i papperets överkant och går ner mot linjen blir figurerna mindre och mindre. Det kommer att se ut som att ex fåglarna är längre och längre bort.
Om man börjar i papperets underkant och ritar figurer upp emot linjen blir figurerna mindre och mindre. Linjen kommer således att symbolisera horisontlinjen dvs så långt bort som man kan se.
 
 
                     Rita och måla en bit natur i vilken världsdel som helst.
                      Uppgift                   
 
 
 

 Ett annat enkelt sätt är, halva saker.
Samtidigt som man placerar något bakom det första föremålet gör man det litet mindre, och mindre och mindre och mindre. Det kommer då att se ut som att det är längre och längre bort.
   Uppgift bakom

 
 
 

Det här med att placera saker delvis dolt bakom något är väldigt användbart när man skall rita något komplicerat. Ex fötter. Varför inte låta dem bli delvis dolda av gräs, bordsben, sand eller i vatten om det nu  är vid havet
Kanske det handlar om att det är svårt att få rätt på benen på en häst. Den kan ju stå bakom ett staket, eller hö balar.
 

 
 

 
 
Det är precis vad man gör när man ex målar gräs
Men man börjar i fel ände! Dvs börja uppifrån och gå ner mot papperskanten,du kommer då att måla över, de grässtrån som står bakom.

Helt rätt.

 

 
 
Börjar du fel dvs nerifrån ser det ut så här, ungefär som om du har staplat dem ovanpå varann.
 
 
 
 
Och målar du grässtråna men början uppifrån bli det så här, som om du har klippt av dem.
 
 
 
 Börjar du nerifrån och lyfter penseln i toppen av grässtråt blir det ett naturligt snyggt slut.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Rundperspektiv
 
Papperskorg på golvet. Om man står helt ovanför ex papperskorgen och tittar ner i den. Vad ser man? Jo hålet är helt runt likaså botten. Om man håller papperskorgen mitt framför ögonen och tittar på hålet, vad ser man?  Hålet ser ut som en rak linje. Men vi vet att hålet är runt. Det är det som är skillnaden!
Så här brukar jag inleda lektioner för att försöka förklara rund perspektiv. Vi har praktiska övningar med runda föremål, typ papperskorgen.
 

 

 

 
 
Rita det du ser och inte det du vet!!!
Detta kan förklara lite varför många ritar rak botten på runda föremål.
Vi vet att glaset står stadigt på bordet, bordet har en flat rak yta. Alltså ritar man en rak botten, fast den är rundad i sidorna, när man kollar upp det.
 
 
  Om du tittar på änden av tandkräms tuben ser det ut så här, eller rullar ihop ett papper och klämmer ihop ena kortänden. Dvs. det blir rakt i ena änden, där man klämt ihop.
Över till uppgifter i rundperepektiv!
 
 
  Åter till meny