1400 tals huvudbonad Wulsterhaube eller Bundleine

Man kan nog säga att för att det skall sitta kvar på huvudet, så gör man en liten hätta med en korv på.

Hättan med korven täcks med ett finare tyg, slöja, eller ett strutformat långt tyg.

En förklaring

The UNTERHAUBEN (undercap) and WULSTE (which is the bulging part) and the STEUCHLEIN (veil).

Här några bra länkar med "reseach" och How to

 

Bettinas wulsterhaube

 

 

 

 

Försök 1

Det var sommar och vackert väder, jag satt ute och handsydde en hel del. Tvätta tyger och torka dem ute gjorde jag med. Eftersom jag gjort en "Bundleine" som är samma sak för länge sedan använde jag delar av den huvudbonaden.

Det första jag sydde var en hätta att fästa korven rullen på.

 

Den halvmåne formade rullen innan den syddes fast på hättan, i mitt senaste försök var denna " korven" rak
På hättan sydde jag fast rullen för hand med några stygn här och där. Över hättan med rullen läggs en slöja. Eller som i mitt fall: jag sydde en lång tub, som var öppen i den änden som ligger över huvudbonaden, den smala delen av tuben kan man slänga över axeln eller vira runt halsen.

Slutversion

Jag sydde om allt men behöll mönstret för jag ville ha en obscent stor rulle, nja så obscent stor blev den nu inte, men väl stor:))

Det här är hättan under hur den ser ut, måtten är individuella.

Runt ansiktet från kind till kind, och det som blir delen för bakhuvudet. Sedan syr man ihop det. sätt resår längs kanten (Den röda streckade linjen)

Rullen eller korven inuti är en lång fylld sak ca 20 cm bred på mitten på mönstret, med avsmalnande slutända, rullen har samma längd från den ena kinden till den andra+10 cm

Detta är den ihop sydda hättan ser mer ut som en nattmössa.

Se till att sy hättan i ett icke glidande material. Jag gjorde misstaget att först sy i ett sidenartat material, varvid allt gled runt på huvudet och skulle inte fungera. Så det var bara att sprätta och göra om allt en gång till i lakansväv

 

Innan jag satte resår i kanten provade jag ut var rullen skulle sitta på mitt huvud, för att det skulle se bra ut i slutänden. OBS rullen siter alltså inte längsmed den sydda kanten där sida och bak möts
Sätt mitt mot mitt och näst fast för hand. Om rullen är lite längre än själva hättan låt snibbarna av rullen fästas fast mot mittbak.

Över den lilla mössan/hätan med rullen ligger en slöja 80X120 cm lång, jag viker kanten fram så att det liger två lager tyg/slöja över hättan så att ingetsyns igenom. Fäst bak i nacken med 2 vanliga knappnålar.

 

Tyget jag valt till slöja ärl ite randigt med inslag av lin.