Dress sent 1500 tal

 

Det började med en tygbit!

Porträttmålningen slog mig som en blixt!

Och plötsligen var allt klart. Nu vet jag vad jag skall ha den vackra tygbiten till!

Titta på ärmarna!

En otroligt tjusig bit tyg som jag bara måste köpa, inte vet jag vad jag skall ha den till! Ja och sedan bara ramlade jag över en bild på internet.Och nu vet jag vad jag skall ha tygbiten till !Jag komponerar lite på känn. Lite här och lite där det blir säkert bra i slutänden.

Jag hittade en bild på nätet målad av en Italenskrenässans konstnärinna Sofinisiba.Anguissola. (Vilket bara det är ganska ovanlig, att påträffa en kvinnlig konstnär på renässansen. )

Jag funderade och funderade jämkade och funderade vidare,kikade på webben, samlade tyger, inhandlade en gammal päls och rotade i syrummets gömmor efter material med potensial för att fungera i en renässansdress. Så nu har jag material och skall sy en egen version av dress, baserat på det material jag hittat.

 

 

Eftersom det vackra tyget bara räcker till den synliga delen på en kjol så skall jag göra som på

Jennifer Thomsson`s festive attyre

Sofinisiba Anguissola

Italian Mannerist Painter, 1532-1625

Bilder gjorda av S Anguissola

Bästa beskrivningen om vem hon var

 

Dräkten består av:

Särk underst (som inte skall ha massor av extravidd i halsöppningen eller ärmarna för då blir det knöligt att ha särken under.)

partlett med pipkrage i kragståndet. Doublet med tvådelad ärm, som är längre fram. Små handles krås eller volanger som skall vara avtagbara.

Doublet med tvådelad ärm

Bodice eller väst, liv eller vad det nu kan kallas, med lösthängande öppna ärmar, och lång kjoldel.

Kjol med mitt framdelen i vackrare tyg.

På denna skissen syns det mesta

 

Jag började med den undre doubleten som skall ha ärmarna tvådelade

När man kikar på bilden finns det ett band eller liknande som följer mittsömmen längsmed ärmen. Mittsömmen är placerad lite mer mitt på, så jag gjorde om ett befintligt tvådelat mönster på ärm och flyttade sömmen framåt.
Livet skall egentligen vara uppbyggt med korsettfjädrar och extra styvt mellanlägg, men jag fuskade med fliselin på baksidan av livet precis som i ärmarna, sedan skall det bli ett foder. Det får duga. Tror att det blir stelt nog.

Fodret syr jag av ett gammalt lakan inhandlat på secondhand-affär, loppmarknad eller liknande. (Lakan av linne är jättebra till att sy särkar av .)

Doubletens foder blir som en liten extrajacka i lakansväv.

Nu är det så att ibland så gör jag markeringar bara för att inte göra fel. Har man vänt kragen upp och ner en gång! ser man till att i fortsättningen alltid markera vilket som är ner. Den rundade långsidan är ner.

Kragdelen klipps ut:

2 yttersidor i doublettyg

( bilden visar kragen till partletten, som är gjord i lakansväv.)

 

Lovisa II

testing testing

Inte så pjåkigt! Den kunde förvisso vara aningen längre, men man kan inte få allt här i världen.

Eftersom kragen på själva doubleten skall stödja kragens spets/volang på partletten så väntar jag med att sätta ihop fodret med själva jackan eftersom jag då kan korrigera höjden på kragen så att alla olika delar stämmer och passar ihop.

Ärmarna! Ett kapitel för sig

Först funderade jag på att köpa ett gräddvitt sidentyg till doubletten. Det slutade med ett att det blev ett randigt tyg. ( Inhandlat på loppis)

 

Tyget skulle från början bli" Pinked" dvs små hål i tyget. Jag gjorde små snitt med en mattkniv eller skalpellliknande kniv på ett skärunderlägg. Hålen eller de små snitten hade ungefär 4 cm mellanrum och är ungefär ca 3mm höga.

Hur håller sig hålen när man drar och krafsar lite på tyget? Repar hela tyget upp sig?

Om det är en bra tjockare kvalitè av dushesse eller liknande tyg så håller sig hålen/snitten fina. Gör ett prov först.

Jag kom snabbt fram till att mitt tilltänkta tyg ( själva väven)för doubleten inte lämpade sig för att bli "pinked" Det var inte helt enfärgat och mina hål/snitt skulle inte synas så det var ogjort arbete. Men jag testade i allafall och fick lite kläm på det hela.

 

 

Nästa grej var att jag skulle göra något som kallas "trapunto" dvs små kanaler med band eller snöre inuti. Det enklaste var att först göra alla hålen sedan syihop två tyg så att det bildade kanaler.

 

 

 

 

 

 

Såhär gjorde jag för att trä i snöret.

Jag trädde en stoppnål med fisklina. En storfisklineögla där snöret träddes igenom. Sedan trädde jag stoppnålen genom kanalen som drog snöret med sig, så att det bara var att dra ut det i andra änden

Kanalerna kommer att ligga som små upphöjningar på tyget mycket effektfullt. Men inte heller det skulle synas på mitt tilltänkta tyg eftersom det är randigt.

Ogjort arbete igen, så det rationaliserades bort det med.

 

 

Handleds rynket

Man tar vad man haver sa K Varg!

Fast i det här sammanhanget handlar det om en gammal gardin. Fållen på en gardin skall bli rynkat och en lösdel av nederdelan av en ärm som skall fästas i doubleten. Den skall bli lös för att man skall kunna byta ut den och tvätta, troligen blir den fortare smutsig än dräkten

Börja med att mäta ut 2 cm mellarum och gör som på beskrivningen av hur man rynkar en pipkrage

Efter att ha sytt och lagt alla veck så nålade jag ihop allt ovanför rynket så att jag sydde ihop vecken uppåt.Detta bildade då ärm delen.

Hur det här skall hänga ihop?

Jag har ingen aning, men det ger sig efterhand som jag syr.

 

 

Partlett med krage som har volang eller spets.

Här snidade jag på friskt. För att få det rätta " ståndet" på kragens volang/spets avslut så använde jag tre lager av rynkad band/spets. Det där med att göra snygga pipkrage formade 8:r har jag gett upp i det här fallet. Samma effelkt uppnås med tre lager rynk tror jag, och det är enklare att rynka än att lägga veck som bildar 8:or.

Eftersom partletten skall sitta under jackan, kom jag fram till att, det skulle vara opraktiskt att ha knutar i sidorna på partletten. Sidorna gjordes lite längre så att jag senare kan korrigera det hela och syihop för hand.
Här syns lite av de förlängda sidorna som sedan skall kunna sys ihop. Jag har nålat på själva kragen med spetsen för att kunna bilda mig en uppfattning om ifall kragen på doubleten behöver korrigeras.

Allt vändsys men lämna en liten öppning mitt bak så att det går att vända.

De smala sidorna syr jag förhand senare när den exakta längden provats ut.

Något sådant -här skall det bli!

Nu har jag bara fäst fast ärmarnas volangkant och en tänkt kjol, men ungefär något i den här stilen bör det kunna bli i slutänden.

 

För tillfället lägger jag ner projektet i väntan på det rätta sammetstyget. Jag vet exakt vad det är jag är ute efter men det kan ta lite tid innan jag springer på ett passande tyg.

Jag har hittat sammtstyget så nu kör vi igång igen !

 

Den yttre hängande ärmen.

Sammetsärmen skall ju vara lång och öppen mitt fram samt lite pösig vid axelsömmen. Så jag fick helt enkelt göra ett mönster från ett helt vanligt ärmmönster.

Såhär ser det solfjäderliknande mönstret ut. Det är mitt fram som ligger på sidorna, och mittbak sömmen är hel i mitten av mömstret.

För att vecken mitt på ärmen skall hålla sig bättre så sydde jag i lite extra stadga av ett grovvävt tyg. Detta fungerade inte som jag ville utan jag sydde även ett par extra utfyllnadskuddar för att hålla ut ärmen upptill.
Kjolen är enkelt gjord av en gammal julgardin! Det skall ju bara synas en bit av kjolen som består av det "tjusiga" tyget så det som inte syns kan vara gjort av vad som helst.
Kjolen är sydd i två våder. En sämre baksida och en tjusig framsida.

Jag har blivit fet!! Doubleten känns trång!

Jag sprättade av en bit mittbak och sydde i lite mer tyg.

 

Eftersom doubleten är lite väl kort så beslöt jag mig för att kantsy runtom i nederkanten, och kan på så vis behålla så mycket som möjligt av längden. Kantband kan man enkelt göra själv. Hemligheten är att man skall klippa på sned, annars blir kantbandet inte följsamt.
Bandet syddes fast med maskin runtom längs med nederkanten från framsidan. Sedan veks bandet över och syddes fast för hand på baksidan.
Doubleten skall knäppas med små klädda knappar. Jag använde 12 st samt en hake längst ner

När jag köpte mitt sammetstyg fanns det inte tillräckligt med tyg i den nyans jag ville ha så jag får komponera lite efter vad tyget räcker till i två olika nyanser av rödbrun.

Jodå det är golvet som gäller för tygutlägg.

Eftersom kragen skall ha ett ordentligt "stånd" så måste den förstärkas rejält. Tappisseriväv och vliselin skall förhoppningsvis ge tillräcklig stadga.

Päls-slakt

På en loppsliknande affär hade jag handlat en minkpäls för 100:-. Allt foder skall bort och sedan skall hela framkanten samt kragdelen användas för att sys fast fram på min dress

Hur man arbetar i päls

Avslutet av sammetsärmen skall vara lite tandad så det sydde jag ihop längst ner, genom att lägga tyget dubbelt och markera ut tandningen med en krita.

Ungefär såhär.

Efter att ha sprättat päls och SKURIT av framkanten lade jag allt på plats för att kunna skapa en bild av hur det ska bli.

 

  
Såhär ser golvet ut efter att jag klippt i sammetstyg och skurit i päls. Var beredd med en dammsugare för det här är inte ett helt skräpfritt göra.

All päls döljer mina fina framkanter i det mörkare tyget, det gör att det ser lite omotiverat ut varför jag har ärmarna i en annan nyans än själva kjolen. Jag beslöt att göra sneda påsydda bitar på livet i den mörkare nyansen för att det skall skapa en helhet.

På livet lade jag en bit mönsterpapper som jag ritade ut en mall på.

 

De sneda bitarna ströks med vliselin bak och tandades runt om för att kanterna skall lägga sig snyggt runtom när man stryker in sömsmånen.
Såhär ser framsidan ut

Först hade jag någon idé om att de påsydda bitarna skulle vara dekorerade i guld, men det blev bara för mycket.

Jag beslöt att de påsydda bitarna skulle vara helt enfärgade och möjligen skulle det finnas guld på ärmen. Vad tycker du?

För att inte det påsydda skulle synas i fodret så fick jag sy fast bitarna innan nederkanten sytts klart.

 

Ärmrullarna

Ärmrullarna är gjorda av sammetsbitar som är ca 6X8 cm. En lång sammetsbit där det på baksidan stryks fast vliselin och allt sys ihop med fodret.

Bitar i lagom längder klipps av, vänd och sicksacka ihop.

Pälsen skärs ut i en lång remsa som sys ihop längs med ena långkanten.

Rullarna träs på.

Ja och sedan är det bara att passa in hela dekorationen på axelsömmen.

Jag funderade ett tag på att ha dubbla rader av rullkanter, men det blev för mycket.

Men jag har en hel del rullar i allafall.

 

 

Något så här kanske?

 

Vid det här laget ser mitt syrum ut som ett slagfält

 

 

Det visade sig nu att hela skapelsen blev så tung att jag inte vågade hänga den på kroken i taket platsen för min Lovisa II, så det fick bli på en dörr istället.

Så långt finns nu en kjol ovanpå en stödjande underkjol ( en kjol med plastslang inuti som fungerar som en krinolin liknande sak) en partlet med krås samt en doublet och naturligtvis sammetsöverklänningen.

Ärmleds rynket finns och skall bara fästas fast. Nederkanten skall läggas upp och pälskantas.Huvudbonaden funderar jag på men har kommit fram till att en enkel duk av något slag blir bäst eftersom det inte förtar tjusigheten av dressen då.

En "zibbelini" det är ett litet pälsdjur som hänger i en kjedja runt midjan som de fina damerna använde för att antingen värma händerna eller använda som lockbete för att lopporna hellre bet i päls än på hud vem vet? Ett sådant tillbehör bara mååååste jag ha helkul lite annorlunda grej ja åsså de vanliga attiraljerna som smycken av olika slag pärlor och guld.

16/1 2006 avslutades de sista stygnen på denna dress det tog ca 4 månader att göra denna dress och det var lika kul hela vägen. Ska min plan idé och mönster fungera? Någon gång skall jag lägga in en bild på den färdiga dräkten, när jag har den på mig.

Vill bara tillägga att denna skapelse trodde jag inte att jag hade förmåga att göra så jag är slagen av häpnad över resultatet. Men det är väl som med matlagning. Med fina ingredienser är det näst intill svårt att misslyckas. Päls blir alltid tjusigt och tillsammans med vackra tyger kan man göra nästan vilka misstag som helst. Slutresultatet blir ändå bra!

Mvh Lovisa af Tallkotten